logo

Belgická studie v podobě létajícího defibrilátoru

Svět - 28.10.2014

V pondělí, 27. 10. 2014 byla v belgickém Vilvoorde světu představena studie létajícího automatického defibrilátoru v podobě dronu, tedy malého bezpilotního, dálkové ovládaného letounu.

Stojí za ním Alec Momont, student technické univerzity v Delftu, pro kterého byl podnětem pro sestrojení dronu – AED fakt, že každoročně zemřou statisíce osob v EU z důvodu neposkytnutí včasné pomoci při zástavě oběhu či jiných srdečních potížích.

Fungovat by měl přes GSM signál poté, co někdo požádá telefonem o pomoc. Dron se k místu události může řítit až stokilometrovou rychlostí. Po přistání se s ním zachází jako s každým jiným AED. Jeho akční rádius je 12 km², které obsáhne do jedné minuty.

Studie „Drone ambulance“ vznikla ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Gentu, která je přesvědčena, že létající defibrilátor má smysl a bude i nadále podporovat jeho strůjce. Je jasné, že létající AED je zatím pouze prototyp a bude nutné urazit ještě značný kus cesty, než se eventuálně dostane do ostrého provozu. Velkým problémem se jeví např. nenadále překážky při letu apod. Pilotní projekt bude nyní předvádět a zkoušet, do jaké míry má smysl. Každopádně se jedná o zajímavý nápad na poli záchranářské techniky.