logo

Výtěžek z kalendáře půjde na dětské oddělení nemocnice v Sušici

Plzeňský kraj - 28.10.2014

Osmnáctiletý Martin Kramer ze Sušice již od začátku tohoto roku pracuje ve spolupráci se záchrannou službou ze Sušice, kterou provozuje Nemocnice Sušice o. p. s. a ZZS Pk, na tvorbě kalendáře o práci na záchranné službě v Sušici. Lidem chce ukázat práci na záchrance jinak, než jí vidí lidé skoro každý den ve zprávách.

 

Nemá rád zprávy, ve kterých „teče krev“

 Již z prvotního povídání s Marinem je jasné, že kalendář chce opravdu udělat tak, aby v něm lidé práci záchranářů viděli takovou, jaká opravdu je. „Nemám rád zprávy, ve kterých novináři velmi často ukazují jen ty špatné věci, které se týkají záchranářů. Zpravidla se v televizích, na internetu či v tištěných médiích ukazují jen ty události, u kterých „teče krev“. Tohle se mi ale nikdy nelíbilo! Je pravdou, že práce na záchranné službě je v některých případech i o krvi, ale ne vždy. Kolikrát vidíme v televizích to, že záchranáři musí plnit své povinnosti nebo se dále vzdělávají“? (Martin s úsměvem dodává, že Modrahvezdazivota.cz je v tomto ohledu jiná…)

Martin na třinácti snímcích chce veřejnosti ukázat, že lidé, kteří u záchranných služeb pracují, nezachraňují pouze životy, ale že mají i své různé povinnosti, musí chodit na různá školení, po každém výjezdu každý člen z posádky výjezdových skupin musí vyplnit různé záznamy o výjezdu atd. „Každá z fotografií bude mít svůj vlastní komentář, který bude jasně říkat, co na fotografii lidé, kteří si koupí kalendář, vidí. Tyto popisy samozřejmě nebudu dělat sám, i když jsem toho za dobu, co se záchranáři spolupracuji, hodně pochytil – nechám to raději na odbornících, kteří k fotografiím přidají ještě takovou „přidanou hodnotu“.“

 

Koupením kalendáře pomůžete dětem

„Když jsem začal se záchranáři spolupracovat, okamžitě jsem věděl, že peníze z takového projektu, nechci a raději je přenechám těm, kteří je potřebují. Řediteli nemocnice, panu Vladimíru Sloupovi, jsem navrhl, že bych rád výtěžek z kalendáře věnoval dětskému oddělení nemocnice v Sušici. Byl bych moc rád, kdyby se za tyto peníze mohly koupit nějaké hračky či knihy takové, aby každý z dětských pacientů, kterým to zdravotní stav dovoluje, mohl trávit čas v nemocnici příjemněji.“ Martin ještě po chvilce dodal, že s takovýmto nápadem se ztotožnili skoro všichni lidé pracující u záchranné služby v Sušici.

Pokud vás právě tento kalendář zaujal a chtěli byste si ho příští rok u vás vystavit, sledujte webové stránky autora (http://www.foto-mkramer.cz/), stránky sušické nemocnice (www.nemocnice-susice.cz) nebo tento zpravodajský web, kde se jako první dozvíte, že si již kalendář můžete objednat. Autor předpokládá, že už na začátku prosince tak budete moci učinit. Zároveň by rád všem lidem, kteří mu s tímto kalendářem pomáhali, pomáhají a ještě budou pomáhat, poděkoval!

Ukázka z připravovaného kalendáře
(není zaručeno, že tyto fotografie se v kalendáři objeví)