logo

Záchranáře v MSK v úterý zaměstnávaly nehody

Moravskoslezský kraj - 5.11.2014

Posádky zdravotnické záchranné služby byly během úterního (4.11.) odpoledne opakovaně volány k dopravním nehodám se zraněními. V průběhu necelých tří hodin museli záchranáři zasahovat hned u sedmi havárií na silnicích v Moravskoslezském kraji, při nichž ošetřovali celkem deset pacientů.

Poprvé vyjížděly dvě posádky záchranné služby ke střetu vozidel v Ludgeřovicích na Opavsku. Ošetřit bylo nutno tři pacienty se středně těžkými zraněními. Dvacetiletý muž a ženy ve věku devětatřicet a dvaasedmdesát let utrpěli poranění hrudníku, páteře a hlavy. Všichni byli přepraveni do ostravské Městské nemocnice a předáni na tamní úrazové ambulanci.

Zanedlouho byla ZZS volána k muži, který utrpěl zranění v oblasti krku při střetu automobilu a autobusem ve Vendryni na Frýdecko-Místecku.

V půl čtvrté se stal dalším pacientem pětadvacetiletý muž ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Po střetu vozidel byl zraněn v oblasti hlavy a páteře, další pacient byl ošetřen s podezřením na poranění krku. Oba posádky ZZS transportovaly na traumatologické centrum FN Ostrava.

Jen o čtyři minuty později převzali operátoři záchranné služby nehodu motocyklu a automobilu v Třinci. Dvaadvacetiletý muž byl ošetřen s poraněním hlavy a horní končetiny a následně předán v třinecké nemocnici.

Dalším zraněným se stal sedmiletý chlapec po střetu s automobilem v Ostravě. Prvotní vyšetření na místě události ukázalo podezření na otřes mozku. Dítě bylo transportováno na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

V Těrlicku na Karvinsku se po sedmnácté hodině střetl motocyklista se srnou. Muž utrpěl poranění dolní končetiny a také on musel být přepraven do další péče ve zdravotnickém zařízení.

Před půl šestou vyjížděly posádky ZZS ke sraženému chodci v Ostravě. Muž se záchranáři nekomunikoval, zasahující lékař u něj zjistil známky svědčící pro otřes mozku, došlo rovněž k poranění horní končetiny. Devětačtyřicetiletý muž byl po ošetření ZZS předán do péče Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK