logo

Pozor na oxid uhelnatý, varují pražští záchranáři

Hlavní město Praha - 6.11.2014

V posledních dnech vyjížděli záchranáři ke dvěma hromadným intoxikacím oxidem uhelnatým, který unikal z plynového spotřebiče zpět do bytu. První listopadovou noc byly posádky přivolány na Petrské náměstí v Praze 1, kde došlo k otravě rodiny se dvěma malými chlapci. Všichni byli s příznaky intoxikace předáni do následné péče zdravotníků Fakultní nemocnice v Motole.

U podobného případu zasahovali záchranáři včera večer v Radhošťské ulici na Žižkově, odkud byli rodiče a dvě děti následně převezeni do Všeobecné fakultní nemocnice.

Oxid uhelnatý není cítit, otrava probíhá nepozorovaně a rychle. Postižený zčervená v obličeji a na těle, pociťuje bolesti hlavy, závratě, nevolnost, dochází k poruchám zraku a dechu, upadá do bezvědomí. Z tkání a buněk vytěsňuje tento plyn nezbytný kyslík a protože jako první jsou napadány buňky nervové, dochází často k celoživotnímu postižení.

Těmto tragédiím se dá snadno předejít. Jednoduchá prevence spočívá v pravidelných odborných kontrolách plynových spotřebičů, komínových cest, případně v instalaci čidel, která dokážou zvýšenou koncentraci CO odhalit.

ZZS HMP