logo

Žádal policisty o pomoc. Bili mě a kopali říká … Ale pravda o celém příběhu je někde úplně jinde, uvádí karlovarská záchranka, coby zajišťovatel zainteresované záchytky

Karlovarský kraj - 7.11.2014

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje zajišťuje provoz protialkoholní záchytné stanice. Přinášíme její reakci na medializovaný příběh jednoho z klientů.

Popis příběhu klienta protialkoholní záchytné stanice, zajišťované ZZS KVK – http://sokolovsky.denik.cz/zpravy_region/zadal-policisty-o-pomoc-bili-me-a-kopali-rika-20141105.html a také https://www.facebook.com/adekunle.aleburu?fref=ts

A jak se věci skutečně děly – Vyjádření ZZS KVK:

Nechceme a nemáme kompetenci se vyjadřovat k části příběhu, který se odehrál před umístěním na záchytnou stanici, to je věcí Policie ČR. Nicméně cítíme, že je potřeba uvést věci, resp. informace na pravou míru, co se týká dění od umístění na záchytnou stanici, kterou zajišťuje Zdravotnická záchranná služba, a která je v textu zmíněna. Zejména pro ty, kteří přidávali své komentáře k hodně zkreslenému textu autora.

Samozřejmě není pravidlem, že ten, kdo je opilý, je agresivní. Nicméně autor od první minuty po příjezdu na protialkoholní záchytnou stanici odmítal spolupracovat, odmítl odběry na zjištění hladiny alkoholu v krvi, odmítl i lékařské vyšetření a byl agresivní. Pomoc Policie, konkrétně policistů Policie ČR Sokolov byla nezbytná a vyžádali si ji naši zdravotníci po tom, co klient nejprve poškodil WC v prostorách záchytky, nadával a řval. Zásah Policie ČR, kterou jsme museli volat, opravdu proběhl a opravdu byl použit i pepřový sprej, ale autor nějak zapomněl v příspěvku popsat proč. Bylo to proto, že vytrhl z WC splachovalo a začal jím policisty napadat a vyzívat je ke střelbě.

Co se týče zajištění klienta, jak udává „přivázali mě k posteli“. I toto se opravdu stalo, ale jen kvůli tomu, že klient roztrhal prostěradlo, uvázal z něj smyčku a vykřikoval, že se oběsí. Klient se následně odkurtoval a přesvědčoval personál, že bude již klidný. Vzápětí nato se 2x rozběhl proti mřížím na okně a strkal do nich hlavu a opět byl agresivní. A tak jsme opět žádali Policii ČR o pomoc. Toto proběhlo během 3 hodin, po kterých se klient uklidnil a usnul.