logo

Na novém heliportu liberecké nemocnice se zranil technický pracovník, zachraňovat ho museli hasiči, naštěstí jen cvičně

Liberecký kraj - 12.11.2014

Nový heliport Krajské nemocnice Liberec se dne 11. 11. 2014 stal místem cvičení libereckých profesionálních hasičů, lezecké skupiny čety B. Cvičení se uskutečnilo od 9:00 hodin. Hasiči si museli poradit s nelehkým úkolem, kdy z úzkého tubusu heliportu zachraňovali technika, který měl poraněný kotník a nemohl sám vylézt.

Tubus slouží jako údržbový prostor pro rozvody el. energie a další technologie a spojuje zem s technickou plošinou, která se nachází ve výšce 17,5 metru. Od nahlášení události byli hasiči na místě do deseti minut a po nanošení a přípravě lezeckého materiálu začali se záchranou. „Ta spočívala ve slanění jednoho hasiče ke zraněnému a ke zjištění jeho aktuálního zdravotního stavu. Ostatní zatím nahoře připravovali podmínky pro jeho vytažení. Jako transportní prostředek hasiči zvolili páteřovou desku, na kterou zraněnou osobu uchytili a tzv. protiváhou ho vytáhli z tubusu nahoru,“ popsal vedoucí cvičení, velitel stanice Liberec mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Jakmile byl muž vytažen na podestu, hasiči mu kotník zafixovali vakuovou dlahou a zraněného uložili do dalších speciální nosítek, ve kterých ho transportovali k ošetření do přijímacího sálu heliportu.

Hasiči cvičení ještě rozšířili a závěrečný transport zkusili i s pomocí svého automobilového žebříku. Na jeho koš upevnili nosítka a zraněného muže svezli na zem, kde byl opět metodicky předán do péče zdravotníků.

Celý zásah prováděla čtyřčlenná lezecká skupina čety B doplněná o hasiče, kteří pomáhali podle pokynů lezeckého instruktora.

Foto: HZS LK, mjr. Ing. Jaromir Mottl
Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová