logo

Pražští záchranáři včera resuscitovali rekordní počet pacientů. Že by třináctka v datu fungovala?

Hlavní město Praha - 14.11.2014

Posádky pražské záchranky vyjíždějí denně v průměru k 1-2 pacientům v klinické smrti. Tyto pacienty postihla náhlá zástava oběhu, mozek přestal být zásobován kyslíkem a záchrana jejich života je možná pouze díky kvalitní a rychlé resuscitaci. Základem úspěchu je laická první pomoc na místě události, na kterou naváže rychlý a kvalitní zásah záchranářů a nakonec specializovaná péče zdravotnických zařízení.

Počet těchto vážných případů byl během včerejšího dne rekordní – 10 resuscitovaných pacientů více než 5x překročilo dlouhodobý průměr! Důvodem resuscitace pěti mužů a pěti žen ve věkovém rozmezí 61 – 91 let, byla v sedmi případech kardiální příčina, dále plicní embolie, cévní onemocnění a střelné poranění. Velmi pozitivní je skutečnost, že v 8 případech byli svědci události ochotni dle telefonických pokynů dispečerky provádět laické oživování až do příjezdu záchranářů. U šesti pacientů byla neprodleně zahájená resuscitace úspěšná, s obnovenými životními funkcemi byli následně předáni na specializovaná lůžka oddělení ARO a JIP v pražských nemocnicích.

Z celkových 571 loňských v Praze resuscitovaných pacientů se podařilo obnovit účinný oběh a předat do nemocnice 242 pacientů. Za tento mezinárodní unikátní výsledek patří všem ochotným laickým zachráncům velký dík. Více než 70 procent svědků události se ochotně zapojilo do záchrany.

O příčině rekordního počtu včerejších resuscitací můžeme polemizovat. Že by třináctka v datu fungovala?

ZZS HMP