logo

Porod v nepřístupném terénu na „Posázavské stezce“

Středočeský kraj - 18.11.2014

Dne 12. listopadu 2014 v 5.39 hodin vyjížděly posádky ZS ASČR, posádka RZP z Davle a lékař RV ze Zbraslavi k hlášenému počínajícímu porodu mladé ženy. Žena bydlela v chatě v lese na „Posázavské stezce“ v nesjízdném terénu, 3 km od obce Pikovice, okres Praha západ.

Další informací z KZOS ZZS Středočeského kraje pro posádky ZS ASČR byla skutečnost, že matka již porodila holčičku, u které ale měla proběhnout krátkodobá neodkladná resuscitace a na místě se nachází i přítel rodící ženy a otec dítěte.

Taktéž na místo události vyjela i jednotka HZS z Jílového u Prahy se člunem, kterým se ale nebylo možné k pacientce i s lékařem dostat pro nízký stav vody v řece Sázavě. Proto jediná přístupová komunikace vedla lesním terénem po stezce, do vzdálenosti 3 km od sjízdné komunikace, do strmého svahu k chatě, kde se nacházela pacientka s čerstvě narozenou holčičkou. Dalším komplikujícím faktorem tohoto výjezdu byla kromě vzdálenosti a terénu i tma a ranní mlhy.

Na místo zásahu dorazila, jako první posádka RZP z Davle. Ihned provedla ošetření novorozence i matky, u které bylo nutné hradit krevní ztráty infuzemi, a následně ještě matku i holčičku vyšetřil lékař RV.

Poté byly matka i novorozená holčička transportovány za pomocí jednotky HZS ze stanice Jílové u Prahy po stezce zpět do Pikovic k sanitě a v doprovodu lékaře následně transportovány na porodní sál do FTN v Praze – Krči, kam byl předány ve stabilizovaném stavu kolem 10 hodiny.

Foto a info:
Mgr. Radek Benda, inspektor provozu ZS ASČR