logo

Výbuch v Paskově si vyžádal sedm zraněných

Moravskoslezský kraj - 18.11.2014

 

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje zasahovala dnes, v úterý 18.11., u osob zraněných při výbuchu v Paskově. Operační středisko ZZS převzalo před osmou hodinou ráno informaci, podle které došlo v provozní budově na ulici Rudé Armády k výbuchu a na místě je okolo desítky zraněných. Na pomoc byly ihned vyslány týmy záchranářů z Frýdku-Místku, Nošovic, Kopřivnice a Ostravy. Zasahovalo pět posádek rychlé zdravotnické pomoci, lékařská rendez-vous a vrtulník LZS, celkem tedy sedm týmů ZZS a dále také tři sanitní vozidla Městské nemocnice Ostrava. Na základě prvotního hlášení bylo zvažováno povolání dalších záchranářských vrtulníků ze základen v Olomouci a Brně. Jejich zásah však nakonec nebyl potřebný a o postižené se plně postaraly posádky moravskoslezských záchranářů.

Při události došlo ke zranění sedmi osob – pěti žen a dvou mužů.

Nejvážněji postižená sedmatřicetiletá žena byla do zdravotnického zařízení přepravena soukromým automobilem, ošetřovali ji až zdravotníci v ostravské Městské nemocnici. Odtud ji na pracoviště popáleninového centra následně transportovala posádka ZZS. Pacientka s popáleninami okolo 80% tělního povrchu byla v přímém ohrožení života a kritickém stavu.

Dalších šest osob bylo posádkami záchranné služby ošetřováno prvotně na místě události:

Dvě ženy středního věku, jejichž totožnost není ještě v tomto okamžiku definitivně ověřena, utrpěly vážné popáleniny na více tělních částech, v rozsahu okolo 40%. Jedna z pacientek musela být uvedena do umělého spánku, zasahující lékař u ní pak provedl zajištění dýchacích cest a byla připojena k přístrojem řízené ventilaci. Druhá postižená zůstávala v době zásahu ZZS pří vědomí. Obě zraněné byly přepraveny vrtulníkem LZS na popáleninové centrum FN Ostrava.

S vážnými popáleninami musela být ošetřena také osmatřicetiletá žena, kterou následně do ostravské Fakultní nemocnice přepravila pozemní posádka ZZS.

Šestatřicetiletý muž a pětačtyřicetiletá žena byli mimo přímé ohrožení života. Utrpěli středně závažné popáleniny v oblasti hlavy a horní končetiny, také oni byli po prvotním ošetření předáni do péče popáleninového centra FN v Ostravě.

S lehkým poraněním hlavy nepopáleninového charakteru vyvázl při výbuchu osmnáctiletý mladík, který byl transportován do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách.

Zásah ZZS skončil předáním posledního pacienta ve zdravotnickém zařízení v 9.20h.

Ve čtvrt na dvanáct zasahovali záchranáři v souvislosti s událostí znovu. Ošetřit museli dvě ženy s příznaky akutní stresové reakce a interními obtížemi. Posádka rychlé zdravotnické pomoci je následně transportovala na interní ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK