logo

Středeční dopoledne v Královéhradeckém kraji ve znamení dopravních nehod

Královehradecký kraj - 20.11.2014

Rušný začátek směny měli dne 19. 11. 2014 operátoři a záchranáři královéhradecké záchranky. Záhy po nástupu na denní směnu museli totiž zasahovat hned u čtyř dopravních nehod.

Hned první z nich se, bohužel, neobešla bez tragických následků. Čelní střet osobního automobilu s kamionem byl na naše operační středisko nahlášen v 7.11. Již z informací na tísňovou linku 155 bylo zřejmé, že se jedná o závažný případ. Proto byla na místo ihned vyslána posádka jičínských záchranářů spolu s lékařem v setkávacím systému a zároveň s nimi odstartoval vrtulník LZS Hradec Králové.

Zdravotníci na místě nalezli řidiče ( *1980 ), který byl zaklíněn ve vraku osobního automobilu. Muž byl od okamžiku střetu v bezvědomí a jeho stav byl kritický. Hasiči jej museli složitě vyprostit s použitím speciálního hydraulického zařízení. V průběhu vyprošťování zraněnému lékař musel zajistit dýchací cesty a zavést umělé dýchání. Záchranáři zároveň ještě ve vraku zahájili nepřímou srdeční masáž. V rozšířené resuscitaci pokračovali zdravotníci po vyproštění z vraku ještě necelých dvacet minut, během kterých provedli všechna nezbytná opatření, včetně podání potřebných léků a infuzí.

Jejich intenzivní úsilí vedlo k obnovení pacientovy srdeční aktivity, takže mohl být naložen na palubu vrtulníku a v kritickém stavu transportován na traumacentrum do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Krátce před přistáním se však pacientův stav náhle zhoršil tak, že záchranáři museli znovu zahájit resuscitaci. Vzhledem k rozsáhlým mnohočetným poraněním se jim však nepodařilo obnovit krevní oběh a zraněný řidič svým zraněním podlehl.

Při odbočování doleva z hlavní silnice se osobní automobil střetl s protijedoucí dodávkou v 7:21. Stalo se tak Na silnici I/11 u odbočky do obce Krňovice na Královéhradecku. Na pomoc zraněným vyjela posádka RZP z Hradce Králové. Záchranáři na místě nehody poskytli přednemocniční péči dvaaosmdesátileté ženě. Pacientka byla po celou domu při vědomí a se záchranáři komunikovala. Po ošetření na místě pak byla převezena na Oddělení urgentního příjmu k vyloučení vnitřních zranění. Další tři účastníci nehody zranění neutrpěli.

V 7:28 spěchali záchranáři ze základny v Hradci Králové na Bláhovce k dopravní nehodě na královéhradecké Koutníkově ulici. Čtyřicetiletý řidič kamionu tam nestihl zastavit a zezadu narazil do nákladního automobilu před sebou. Kabina kamionu se nárazem zdeformovala a řidiče uvěznila. Zraněný byl při vědomí a se záchranáři komunikoval.

Po jeho vyproštění a provedení všech nezbytných ošetření na místě byl řidič převezen k dalšímu vyšetření do Fakultní nemocnice s podezřením na poranění končetin a vyloučení dalších možných vnitřních zranění.

Poslední nehoda z dnešní dopolední série se stala v 7:56 poblíž obce Lubno na Královéhradecku. Osobní automobil s dvěma pasažéry tam vyjel ze silnice, převrátil se přes střechu a skončil v příkopě. Operátoři královéhradecké záchranky na místo vyslali lékařskou posádku ze základny v Novém Bydžově a záchranáře z Hradce Králové.

Zdravotníci na místě ošetřili dvaapadesátiletou ženu, která utrpěla lehká zranění, se kterými byla převezena na Oddělení urgentního příjmu do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jednašedesátiletý řidič z nehody vyvázl také s lehkým zraněním a i jeho záchranáři převezli k chirurgickému ošetření do hradecké nemocnice.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK