logo

Jihočeští záchranáři pomáhali zraněným osobám, které museli hasiči u dopravních nehod vyprošťovat

Jihočeský kraj - 25.11.2014

K dopravní nehodě ohlášené s nutností vyproštění zraněných osob vyjeli dne 25. 11. krátce před devátou hodinou dopolední do Hluboké nad Vltavou českobudějovičtí profesionální hasiči, svolána byla také jednotka SDH obce Hluboká nad Vltavou. Podle informací, které operační středisko HZS Jihočeského kraje obdrželo od oznamovatele na tísňovou linku 112, se jednalo o střet nákladního automobilu s osobním, ze kterého se ještě kouří.

Průzkum na místě nehody ukázal, že se jedná o nehodu osobního automobilu značky Škoda Fabia, jež se střetl s kamiónem s tahačem značky Renault. Ve Fabii zůstal zaklíněný zraněný řidič. Zasahující hasiči na jeho vyproštění použili hydraulické vyprošťovací zařízení, pomocí kterého havarované auto otevřeli, odstřihli přední dveře a následně i prostřední sloupek. Poté řidiče vyprostili ven na nosítka a předali zdravotníkům ZZS. Požár automobilu se nepotvrdil. Jednotky HZS zajistily auto proti možnému vzniku požáru a provedly kontrolu úniku provozních kapalin. Nehodu na místě šetřila Policie ČR.

K další nehodě, kterou oznamovatel nahlásil také jako nehodu, kde bude nutné vyproštění zraněných osob, došlo po poledni v Třeboni, části obce Břilice. Zde došlo k dopravní nehodě osobního automobilu, ze kterého zasahující profesionální hasiči z třeboňské stanice vyprošťovali jednu osobu. Již po několika minutách byla osoba předána zdravotníkům ZZS. V rámci záchranných prací pak jednotka provedla u havarovaného auta protipožární opatření a kontrolu úniku provozních látek. Tento nebyl zjištěn, hasiči v 12:46 hodin předali nehodu Policii ČR k šetření a vrátili se na svou základnu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje