logo

Vysočinská záchranka nakoupí sanitky za evropské dotace

Kraj Vysočina - 25.11.2014

Až 58miliónová dotace z Evropské unie může do budoucna pomoci Kraji Vysočina s nákupem čtrnácti nových sanitních vozů včetně technického vybavení. „Kromě nákupu nových sanitek plánujeme financovat prostřednictvím evropských fondů elektronizaci zdravotnických služeb. Budou posíleny a modernizovány e-Health služby pro sdílení dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními – elektronické předávání informací o převozu pacienta, o volných kapacitách akutních lůžek v lůžkových zařízeních s rozdělením na standardní a intenzivní péči a další. Včasná dostupnost potřebných dat je totiž zásadní pro záchranu lidského života,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Obnova vozového parku Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina prostřednictvím evropských fondů se očekává v příštím roce. Kromě sanitek budou pořizovány čtyři desítky přístrojů na nepřímou srdeční masáž, lehátka, schodolezy. Z mobilní elektroniky kromě notebooků ještě GPS, technologie pro přenos dat, kamery, tiskárny nebo statusovače. „Kraj Vysočina ročně přispívá na provoz ZZS více než 167 miliónů korun. Investuje do jejího rozvoje a obnovy majetku. Obnova vozového parku vyžaduje důslednou průběžnou modernizaci, protože výjezdová vozidla záchranářů musí být v bezvadném technickém stavu a kdykoliv připravena okamžitě zasáhnout,“ zdůvodnil Jiří Běhounek.

Podle informací ředitelky Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislavy Filové vyjela krajská záchranka v roce 2013 k 36,8 tisícům případů, nejčastěji k pacientům se somatickými onemocněními a úrazovými stavy, četné jsou výjezdy k infarktům a mrtvicím. Záchranka v současné době disponuje 61 zásahovými vozidly, rozmístěnými na 21 výjezdových základnách. Životnost sanitek záchranné služby je počítána na maximálně osm let a vozidla jsou během této doby vystavena značnému zatížení v každodenním provozu.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.