logo

Posádky ZZS ošetřovaly pět zraněných po nehodě na Bruntálsku

Moravskoslezský kraj - 30.11.2014

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v sobotu (29.11.) odpoledne u vážné dopravní nehody na Bruntálsku. Střet osobního vozidla s dodávkou byl operačnímu středisku ZZS nahlášen ve čtvrt na čtyři. K havárii na silnici z Bruntálu směrem na Olomouc vyjely tři posádky rychlé zdravotnické pomoci a lékařská rendez-vous, všechny z bruntálského stanoviště. Vzlétl rovněž vrtulník LZS z Ostravy. První záchranáři byli na místě události během sedmi minut od nahlášení.

Posádky musely ošetřit pět pacientů – tři muže a dvě ženy:

Osmapadesátiletou ženu bylo nutno z havarovaného vozidla vyprostit, utrpěla těžké poranění. Vyšetření lékařem ZZS ukázalo na zranění hlavy a pánve. Pacientka byla uložena do vakuové matrace, zajištěna léky a poté sanitním vozidlem přepraven k vrtulníku, který nemohl vzhledem k nepříznivým letovým podmínkám přistát přímo na místě události. Letečtí záchranáři pak postiženou předali na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Druhá z žen, ve věku osmačtyřiceti let, byla zraněna rovněž vážně, a to v oblasti hrudníku. Na traumatologické centrum FN byla po prvotním ošetření transportována sanitním vozidlem.

Muži ve věku jednačtyřiceti a třiačtyřiceti let byli zraněni středně těžce, všichni byli při vědomí. Jednalo se u nich o poranění hlavy a dolní končetiny. Posádky jim poskytly potřebné ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče a následně je přepravily do nemocnic v Bruntále a Krnově.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK