logo

Záchranáři v Moravskoslezském kraji mají kvůli ledovce napilno

Moravskoslezský kraj - 1.12.2014

Zdravotnická záchranná služba MSK je v těchto hodinách doslova zavalena událostmi, které souvisejí s ledovkou, jež pokryla chodníky a silnice na mnoha místech Moravskoslezského kraje. Nápor telefonních výzev na tísňových linkách registrují operátoři od přibližně čtrnácté hodiny. Sloužící dispečerská směna záchranné služby nyní pracuje v plném nasazení na zvládnutí neustávajícího přívalu dalších a dalších požadavků na zásah záchranářů. Například jen v době mezi tři čtvrtě na čtyři a čtvrt na pět bylo operačnímu středisku ZZS nahlášeno patnáct zraněných chodců.

V neustálé permanenci jsou také výjezdové skupiny záchranné služby v některých lokalitách našeho kraje.

Aktuální stav – k 18. hodině registrujeme v regionu celkem šest desítek osob, které utrpěly poranění coby chodci – nejčastěji se jedná o zranění dolních a horních končetin nebo hlavy. Nejvíce práce registrují záchranáři na Frýdecko-Místecku a v Ostravě, kde musely posádky sanitních vozidel doposud ošetřovat zatím patnáct, resp. dvacet chodců. V těchto lokalitách musí záchranářům vypomáhat i sanitní vozidla jiných dopravců, která do zdravotnických zařízení přepravila již několik pacientů.

Kromě chodců evidují záchranáři v Moravskoslezském kraji také pět nehod cyklistů a desítku nehod vozidel, při kterých se zranilo dalších třináct osob.

Záchranáři apelují na obyvatele Moravskoslezského kraje, aby v průběhu večera pokud možno vůbec nevycházeli z domovů. V případě, že se pohybují po ulicích, měli by dbát maximální opatrnosti. V žádném případě by pak vůbec neměli na silnice vyjíždět cyklisté.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK