logo

Námraza rapidně zvýšila počty výjezdů pražských záchranářů

Hlavní město Praha - 2.12.2014

Kluzké povrchy pražských komunikací zvýšily počty řešených událostí během včerejších 24 hodin o 32 procent – celkem řešeno 426 událostí, z toho 57 z nich vyžadovalo přítomnost lékaře.

Průměrný dojezdový čas k pacientům se ve srovnání s dlouhodobým průměrem zvýšil u posádek rychlé zdravotnické pomoci ze 7,4 minut na 8,31 minut, u posádek rychlé lékařské pomoci ma 6,77 minut – což, vztaženo k legislativou nařízeným 20 minutám, představuje rekordně nízké časy.

Záchranáři a dispečeři pracovali téměř celou denní směnu ve vysokém až kritickém zatížení, vysoké zatížení v noci představovalo 71% směny. Na tísňových linkách 155 a 112 bylo převzato 853 volání, tj. navýšení oproti průměru o 31 procent.

V souvislosti s námrazou vyjížděly posádky ke 46 úrazům, do nemocnic byli předáni dva podchlazení pacienti. Navýšení evidujeme také u výjezdů k dopravním nehodám, u kterých posádky ošetřily 15 zraněných. S vážným úrazem hlavy byli předáni do pražských nemocnic tři sražení chodci, zranění ostatních účastníků dopravních nehod nebyla vážná.

ZZS HMP