logo

Zásahy ZZS v souvislosti s ledovkou v MSK – shrnutí pondělí 1.12.

Moravskoslezský kraj - 2.12.2014

Posádky i operátoři ZZS MSK prožili velmi rušné pondělní (1.12.) odpoledne a večer. Nápor hovorů a výjezdů začali záchranáři zaznamenávat od přibližně čtrnácté hodiny. Kromě běžných událostí muselo krajské operační středisko přijímat desítky hovorů s hlášeními o lidech zraněných v souvislosti s ledovkou, která trápila většinu oblastí na území Moravskoslezského kraje.

Pokud jde o zásahy související s ledovkou, záchranáři vyjížděli v drtivé většině ke zraněným chodcům, kterých do pondělní půlnoci ošetřili těžko uvěřitelných 130.

Nejčastěji se jednalo o poranění pohybového aparátu – dolních a horních končetin (zlomeniny, vykloubení), také hlavy (nejčastěji krvavá poranění). V řadě případů si lidé pádem způsobili i otřes mozku. Poranění byla lehkého nebo středně těžkého charakteru a pacienti byli po prvotním ošetření posádkou ZZS sanitním vozidly směrováni do spádových zdravotnických zařízení.

Ošetřeni museli být také lidé zranění při dopravních nehodách vozidel a rovněž i cyklisté, kteří se přes veškerá varování na silnice vydali a jízdu na namrzlých vozovkách nezvládli. Jednalo se celkem o dalších patnáct osob.

S příjezdem k pacientům měli však těžkosti i samotní záchranáři. Velmi špatně sjízdné nebo zcela nesjízdné silnice zpomalovaly dojezdové časy k pacientům. V jednom případě posádka ZZS ke zraněnému v obci Bruzovice na Frýdecko-Místecku nemohla projet vůbec. K pacientovi se pokusila dostat další sanitka z jiné strany, objízdnou trasou, což se nakonec podařilo. Pomoc i přes maximální úsilí k muži dorazila až po třech hodinách od nahlášení. V souvislosti s pondělní kalamitou však záchranáři v MSK neevidují žádnou událost, kdy by ve spojitosti s opožděným dojezdem posádky ZZS došlo k úmrtí pacienta.

Vzhledem trvajícímu nárůstu událostí byl odpoledne a večer v rámci města Ostravy posílen stav posádek z deseti na dvanáct, aby bylo možno poskytnout ošetření všem pacientům, kteří potřebovali zdravotnickou pomoc záchranářů. Množství řešených událostí se postupně stabilizovalo k normálu okolo desáté hodiny večerní.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK