logo

Shrnutí zásahů ZZS MSK v souvislosti s ledovou kalamitou

Moravskoslezský kraj - 3.12.2014

Posádky zdravotnické záchranné služby stále ošetřují pacienty zraněné v souvislosti s ledovou kalamitou, která zasáhla i Moravskoslezský kraj. Po kritickém pondělním odpoledni a večeru se však situace během úterý začala uklidňovat a tento trend pokračuje i dnes, ve středu 3.12.

Zatímco v pondělí musely posádky ZZS MSK vyjíždět ke 450 událostem, v úterý to byly necelé tři stovky. Zranění chodci při pádech přesto tvořili téměř jednu čtvrtinu všech pacientů, které záchranáři ošetřovali. Nejvíce takto postižených zaznamenaly posádky ZZS v Ostravě a na Karvinsku.
I přes mnohem příznivější situaci je nutno vyjíždět k chodcům, zraněným na zledovatělých chodnících, i v posledních hodinách. Kromě čerstvých úrazů musejí záchranáři ošetřovat i občany, kteří se zranili například o den dříve nebo v noci a zdravotnickou péči odkládají s nadějí, že jejich obtíže spontánně odezní.

Oproti předchozím dnům zaznamenáváme také změnu ve skladbě těchto pacientů. Zatímco v pondělí šlo o osoby velmi různého stáři, aktuálně jednoznačně převažují zranění ve věku nad pětašedesát let. Senioři tvoří tři čtvrtiny všech dnes zraněných chodců.

Přehled počtu zraněných chodců ošetřovaných ZZS MSK

Pondělí 1.12. 130
Úterý 2.12. 66
Středa 3.12. (do 12. hodin) 16 (včetně pěti zraněných z noci či včerejška)

Jde tedy o 212 osob, pokud k nim přičteme také několik zraněných cyklistů a osoby zraněné při nehodách vozidel na zledovatělých silnicích (zejména v pondělí), počet se pohybuje aktuálně okolo 230 zraněných. Konečné číslo je samozřejmě vyšší, neboť další zranění nepochybně v průběhu uplynulých desítek hodin vyhledali ošetření přímo ve zdravotnických zařízeních a záchranná služba u nich nezasahovala.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK