logo

Záchranka zasahovala při požáru domu s pečovatelskou službou v Kopřivnici, jeden senior byl těžce popálen

Moravskoslezský kraj - 6.12.2014

Záchranáři ZZS MSK zasahovali v noci z pátku na sobotu při požáru domu s pečovatelskou službou v Kopřivnici. Událost byla operátorům nahlášena 6.12. v půl čtvrté s tím, že na místě události se nalézá jedna popálená osoba. Nakonec však musely zasahovat čtyři posádky záchranné služby, které ošetřovaly celkem šest pacientů.

pozardumsenioriKoprivnice-(NJ)-(1)

Nejvážnější byl stav jednasedmdesátiletého muže, který při požáru utrpěl popáleniny na 80-90% tělního povrchu, a také inhalační trauma. Nacházel se ve stavu přímého ohrožení života a záchranáři jej museli uvést do umělého spánku. Lékařka provedla intubaci a připojila muže k přístrojem řízené ventilaci. Záchranáři zajistili dva žilní vstupy a také přístup do kostní dřeně, kterými zahájili podávání léků. Ošetřili rovněž popálené plochy a muže poté transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

pozardumsenioriKoprivnice-(NJ)-(2)

Ženu ve věku pětašedesát let, nadýchanou zplodinami hoření, ošetřily posádky ZZS a poté ji přepravily na interní oddělení novojičínské nemocnice; její postižení bylo středně závažné.
Další čtyři senioři, a to ve věku 72-80 let, byli zasahující lékařkou vyšetřeni a ponecháni na místě, bez nutnosti další péče ve zdravotnické zařízení. Jednalo se u nich o minimální expozici zplodinám hoření, akutní stresovou reakci, či ošetření jejich primárních onemocnění interního rázu.

Foto HZS MSK

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK