logo

Úraz ženy v Obřím dole si vyžádal zásah vrtulníku s podvěsem

Královehradecký kraj - 10.12.2014

Sedmašedesátiletá žena si dnes přivodila zranění po pádu v obtížně přístupném terénu, když sestupovala ze Sněžky směrem do Obřího dolu. Událost byla na operační středisko královéhradecké záchranky nahlášena ve 13:39.

Podle prvních informací ženě její bolestivé zranění znemožnilo chůzi a byla tak odkázána na pomoc záchranářů. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám a nedostupnosti místa ženě rovněž hrozilo rychlé podchlazení. Operátorka tísňové linky 155 proto na místo vyslala záchranáře Horské služby a zároveň aktivovala letecké záchranáře z královéhradecké základny v režimu zásahu s využitím lanového podvěsu.

archiv-3-

Posádka LZS Kryštof 6, doplněná o hasiče – leteckého záchranáře, dorazila na místo i přes poměrně nepříznivé počasí přibližně po necelých čtyřiceti minutách a po krátké rekognoskaci zraněnou ženu v terénu nalezla. Zároveň s leteckými záchranáři na místo dorazili rovněž členové Horské služby. Společně ženě poskytli základní ošetření, zafixovali jí poraněnou končetinu a připravili k transportu v podvěsu pomocí speciální transportní sítě. Následně byla nešťastná turistka pod vrtulníkem dopravena k připravené sanitce, kde ji lékař LZS spolu se záchranáři ze základny v Trutnově mohl definitivně vyšetřit a zajistit tepelný komfort.

Zdravotníci u ženy vyslovili mimo jiné podezření na zlomeninu dolní končetiny, se kterým byla sanitkou transportována k chirurgickému ošetření v trutnovské nemocnici.

Kryštof 6 v Obřím dole. Zdroj: Humlnet.cz

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK