logo

ZZS HMP: Záchranáři převáželi holčičku z babyboxu, další se narodila opět v sanitce

Hlavní město Praha - 12.12.2014

Dva „novorozenecké“ zásahy provedla dnes, 12. 12. 2014 pražská záchranná služba. V prvním případě se jednalo o převoz novorozeněte z bubenečského babyboxu, ve druhém holčičku odrodila žena přímo v sanitce na Kutnohorské.

V babyboxu v Bubenči bylo dnes ráno nalezeno novorozeně

Fyziologicky zdravou holčičku předali přivolaní záchranáři do péče specialistů gynekologicko-porodnického oddělení motolské nemocnice.

Další holčička narozená v sanitce

Průměrně dvakrát za měsíc dochází v metropoli k porodům mimo zdravotnická zařízení, u kterých zasahují naše posádky. V naprosté většině se jedná o překotné porody doma, za asistence příbuzných, často ještě před příjezdem záchranářů a s dispečerkou na telefonu. Výjimečně se stane místem porodu sanitní vůz. K pondělnímu případu, kdy se cestou do porodnice narodila v sanitce u mostu Barikádníků zdravá holčička, přibyla dnes další.

Nastávající rodiče se vydali osobním vozem na kontrolu do porodnice. Přestože termín porodu byl až za tři týdny, situace se náhle vyhrotila a 25letá maminka začala rodit. Tatínek zastavil u zastávky MHD Kutnohorská a zavolal tísňovou linku 155. Za osm minut dorazil na místo lékař i posádka rychlé zdravotnické pomoci s „velkou“ sanitkou. A za další tři minuty (přesně v 10.20h)se v sanitním voze narodila fyziologicky zdravá holčička.

Po ošetření na místě byly obě převezeny na gynekologicko-porodnické oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

ZZS HMP