logo

Činnosti ZZS Zlínského kraje při automobilovém sportu

Hlavní město PrahaZlínský kraj - 17.12.2014

V sobotu 13. Prosince 2014 proběhla v centru Prahy ukázka vyprošťování z rally vozu pro účastníky vyhlášení mistrů Zóny Střední Evropy, která byla pořádána Autoklubem České republiky. Akce se mimo jiných zúčastnili prezident FIA Jean Todt, ředitel dopravní policie ČR Tomáš Lerch, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, prezident AČR Roman Ječmínek, víceprezident AČR Jan Šťovíček a zástupci 11-ti zemí zóny střední Evropy.

Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky a Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje dlouhodobě spolupracují v otázce bezpečnosti. V závěru léta tohoto roku se rozběhlo školení posádek rally v poskytování první pomoci a již dlouhodobou záležitostí je příprava zdravotnických týmů na zásah při automobilové rally.

Obě tyto části byly nosným programem uvedeného doprovodného programu pro účastníky vyhlášení zónového mistrovství. Ve spolupráci s týmem pořadatele Barum Czech Rally Zlín a Metalšrotu Tlumačov byl připraven závodní speciál Škoda Felica. Auto neslo tématicky startovní číslo 110, protože AČR oslavil v letošním roce 110-té výročí svého založení. Nejprve byla předvedena ukázka poskytnutí laické první pomoci další posádkou, než se této úlohy ujala jedna z prvních proškolených Barbora Holická.

Pak již nastoupila těžká technika, protože byl připraven skutečně dramatický scénář. Ten spočíval v uhašení hořícího vozu a následném vyproštění jezdkyně s podezřením na poranění páteře. Během zásahu tak byla mimo krčního límce použita i vyprošťovací vesta, tzv. KED. Vzhledem k velké vzdálenosti Zlína a Prahy spolupracovali naši záchranáři s firmou Medical Assistance pana Petra Tvrdíka, která mimo jiné také provádí zajištění sportovních akcí.

Vyvrcholením celé ukázky pak byl zejména technicky náročný postup nasazení KEDu střechou, kterou ovšem museli nejprve členové ASR odstranit. Do ukázkového vozu v tomto případě dokonce sedl jako figurant jeden ze zahraničních účastníků meetingu. Všechny předvedené postupy sloužily mimo ukázky také k nácviku a ověření spolupráce zdravotnických týmů a ASR při automobilových závodech a zkušenosti tak budou použity při dalších školeních nebo odborných seminářích.