logo

Letečtí záchranáři zasahovali během odpoledne dvakrát v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 21.12.2014

Záchranáři ZZS MSK museli v průběhu sobotního (20.12.) odpoledne hned dvakrát zasahovat v oblasti Beskyd. V obou případech byl na pomoc pacientům povolán vrtulník letecké záchranné služby. Jeho posádka ošetřovala nejprve muže postiženého srdečními obtížemi, během druhé mise pak pečovala o zraněného cyklistu.

Nedlouho po třinácté hodině byli pracovníci zdravotnického operačního střediska informováni horskou službou o muži s interními obtížemi na vrcholu Lysé hory. K zásahu ihned vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy a o šestnáct minut později již stroj přistával na místě události. Muž polské národnosti začal pociťovat známky náhlého onemocnění krátce po výstupu na nejvyšší beskydský vrchol. Zasahující lékař při jeho vyšetření zjistil známky svědčící pro akutní srdeční infarkt, zdravotní stav postiženého byl vážný. Posádka provedla potřebné ošetření, následně muže rychle a bezpečně leteckou cestou transportovala do ostravské Fakultní nemocnice.

O dvě hodiny později vyslali operátoři posádku LZS k další misi do stejného pohoří, místem zásahu byl tentokrát Javorový vrch. Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, měl čtyřicetiletý muž, cyklista, sjíždět dolů z vrcholu kopce. Nalezen byl po pádu a v bezvědomí. Prvotně jej ošetřili členové horské služby a následně pacienta předali do péče leteckých záchranářů. Muž byl již při vědomí, jeho obtíže však svědčily pro otřes mozku, přivodil si také drobnější poranění horních končetin. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl přepraven k dalšímu ošetření do třinecké nemocnice a předán na tamní chirurgické ambulanci.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK