logo

Tři zranění při nehodě na Frýdecko-Místecku

Moravskoslezský kraj - 22.12.2014

Posádky ZZS MSK zasahovaly v noci ze soboty na neděli (20. 12. – 21. 12.) u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku. Informaci o automobilu, které v obci Staříč narazilo do sloupu, přijali operátoři záchranné služby 21.12. po tři čtvrtě na tři. Na místo události neprodleně vyjely čtyři týmy ZZS, tři z Frýdku-Místku a dvě z Ostravy. Pomoc poskytovaly dvě lékařské rendez-vous a tři zdravotnické posádky. První záchranáři dorazili v průběhu devíti minut od nahlášení.

Posádky zdravotnické záchranné služby ošetřovaly tři pacienty:

Nejvážněji zraněn byl osmnáctiletý muž. Ve vozidle zůstal zaklíněný a jeho vyprošťování trvalo několik desítek minut. Ještě před vyproštěním byl postižený zajištěn krčním límcem a záchranáři zahájili podávání léků. Poté byl pomocí scoop rámu uložen do vakuové matrace. Zasahující lékař při prvotním vyšetření zjistil poranění dolní končetiny a vyslovil podezření na další možná zranění. Stav muže se jevil jako život ohrožující, musel být uveden do umělého spánku a převeden na přístrojem řízenou ventilaci.

Jednadvacetiletý muž byl posádkami ZZS ošetřen s vážnými poraněními horní a dolní končetiny, v době zásahu byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Také jemu poskytly naše týmy přednemocniční neodkladnou péči.

Třetí z účastníků nehody, sedmnáctiletý mladík, utrpěl poranění lehkého charakteru na hlavě. Všichni pacienti byli následně transportováni do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Dva byli předáni do péče týmu urgentního příjmu, poslední na centrálním příjmu nemocných.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK