logo

Požár bytové jednotky v rodinném domku s vážným zraněním osoby v Citově na Prostějovsku

Olomoucký kraj - 25.12.2014

Devět minut po jednadvacáté hodině přijala linka tísňové pomoci informaci od operačního střediska zdravotnické záchranné služby žádost o likvidaci požáru v bytové jednotce s osobou uvnitř. Dle získaného popisu, došlo k zahoření vybavení v jedné z místnosti v rodinném domku v obci Citov na Přerovsku.

K místu společně s profesionální jednotkou hasičů Přerov a to osádky dvou cisternových vozidel vyrazili dobrovolní hasiči Dub nad Moravou, Brodek u Přerova a místní Citov. Ti také na místo dorazili během několika minut. Osobu z hořících prostor vyprostili sousedé a předali ji do péče lékařské pomoci zdravotnické záchranné služby. Osoba se nadýchala nebezpečných zplodin hoření, na místě byla provedena nutná prvotní ošetření a poté pokračoval transport k následné péči do nemocnice v Hranicích.

Hasiči po zhruba dvaceti minutách provedli lokalizaci požáru, uvnitř bytové jednotky došlo k zahoření pohovky, sedačky a dalších věcí v místnosti. V následujícím čase proběhlo nutné odvětrání a ochlazení prostor, poté kontrola termokamerou. Požár se nijak významně v rodinném domku nerozšířil, nicméně zakouření zcela poškodilo přízemí budovy.

Na místo dorazil vyšetřovatel zjišťování příčin vzniku požáru a provedl ohledání. Dle získaných poznatků lze předběžně hovořit o vzniku požáru po nedbalostní manipulaci s otevřeným ohněm, výše škody nebyla doposud přesně stanovena, lze hovořit o částce ve statisících.

Zdeněk Hošák
HZS Olomouckého kraje