logo

Pražská záchranka o vánočních svátcích řešila 749 událostí, což je o 136 méně, než minulý rok

Hlavní město Praha - 27.12.2014

Během vánočních svátků řešily posádky pražské záchranky 749 událostí, z toho zdravotní stav 123 pacientů vyžadoval přítomnost lékaře. Na oddělení JIP nebo ARO pražských nemocnic bylo během těchto tří dnů předáno 42 pacientů – jednalo se o akutní infarkty myokardu, cévní mozkové příhody, poruchy srdečního rytmu, metabolické rozvraty, dušnosti, intoxikace alkoholem a léky, dvě vážná zranění po pádu z výše a vážný úraz po dopravní nehodě.

Většinu pacientů tradičně tvořili chronicky nemocní, jejichž zdravotní stav se náhle zhoršil. K typicky vánočním výjezdům patří každoročně nevolnosti, žlučníkové a žaludeční potíže z nadměrné konzumace tučných jídel, vyčerpání organismu po hektickém předvánočním období, přibývá výjezdů k depresím osamělých a nemocných lidí.

Na oddělení ORL byli letos převezeni s rybí kostí v krku 3 pacienti. Neopatrnost u zapálených svíček na vánočním stromečku skončila na Štědrý večer požáry v bytech na Chodově a ve Stodůlkách. Z důvodu nadýchání zplodinami kouře byli dva muži a malé dítě předáni do následné péče zdravotnických zařízení.

I když do klidu měly vánočních svátky pražských záchranářů daleko, ve srovnání s loňským rokem došlo k pozitivnímu snížení o 136 řešených událostí.

ZZS HMP