logo

Záchranáři v MSK prožili vánoční dny pracovně, zaměstnalo je více jak 1000 výjezdů

Moravskoslezský kraj - 27.12.2014

Posádky ZZS MSK sloužili během uplynulých vánočních svátků jako v jiné dny. V nepřetržité pohotovosti bylo šest desítek výjezdových skupin. O klidných službách se v jejich případě ovšem hovořit nedá. Od středečního Štědrého dne do páteční půlnoci vyjížděli záchranáři ve více než tisíci případech.

V průběhu všech tří dnů zaznamenala zdravotnická záchranná služba zvýšené množství událostí. Nejklidnější byla situace 24.12., kdy sanitní vozy musely k pacientům spěchat celkem 310 krát. V dalších dnech pak byly počty událostí podstatně vyšší: 350 na první svátek vánoční a během pátku 26.12. řešili záchranáři 370 výjezdů, tedy přibližně o čtvrtinu více, než je dlouhodobý denní průměr.

Z velké části převažovali starší pacienti s interními onemocněními. Jedním z důvodů bylo, že i vážněji nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. Jejich zdravotní stav v době pobytu doma nezřídka opět zhorší a pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu.

Během posledních tří dnů proto převládali nemocní s oběhovými obtížemi, vysokým krevním tlakem, dušnostmi, kolapsy a podobně. Také jsme zaznamenali řadu pacientů s epileptickými záchvaty či nemocných s diabetem. Zhoršení zdraví se netýká jen tělesných, ale i psychických onemocnění. Záchranáři ošetřili desítky pacientů s psychiatrickými obtížemi, většina z nich musela být hospitalizována.

Večer 24.12. zasahovala posádka ZZS MSK u smrtelné dopravní nehody na Karvinsku, při které zahynula mladá žena. Ošetřit bylo nutno dvouleté dítě, jeho stav nebyl život ohrožující. V noci ze čtvrtku na pátek vyjížděli záchranáři v Opavě k požáru, při němž došlo k postižení čtyř osob. Dva muži a dvě ženy se nadýchali zplodin hoření a po prvotním ošetření byl nutný jejich transport do nemocnice. Jejich obtíže byly lehčího rázu, posádka je předala na interní ambulanci SN Opava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK