logo

Sníh a kluzké komunikace zvýšily objem práce pražských záchranářů o 30 procent, na pomoc jim vyjelo i několik soukromých zdravotnických společností

Hlavní město Praha - 29.12.2014

Sněhová nadílka, následná dopravní situace i odsouvání řešení zdravotních problémů na všední den – to jsou příčiny perného pondělí pražských záchranářů. Během dopoledne se zvýšil počet požadavků na výjezd našich posádek až o 30 procent. Operativně byly využity veškeré personální i technické zdroje.

V souvislosti s dopravní situací docházelo k prodloužení čekacích dob pacientů s nízkou naléhavostí. Již po 10.hodině jsme evidovali 31 úrazů po pádů na kluzkých chodnících. Protože většina obyvatel Prahy odkládá řešení svých zdravotních potíží až na pracovní den, bývá pondělí tradičně dnem s vysokým zatížením záchranářů.

Početnou část našich výjezdů navíc tvořily i zásahy u zhoršeného zdravotního stavu seniorů, kteří se po společně prožitých svátcích a víkendu se svou rodinou vrátili do speciálních pobytových zařízení. S převozem pacientů ochotně pomáhaly i oslovené dopravní zdravotnické služby – Meditrans, Asociace samaritánů České republiky, Sosan, Pragomedika – které společně zajistily převoz 15 pacientů.

Po 13.hodině se situace stabilizovala na standardní zatížení. Aktuálně k 15.hodině ošetřili záchranáři již šest desítek úrazů po pádu. Tradičně se jedná o úrazy hlavy, končetin, páteře, a to od zhmožděnin přes vyvrtnutí a luxace kloubů až po zlomeniny kostí.

ZZS HMP