logo

Silvestrovská noc pražských záchranářů byla vyčerpávající, navíc jí značně komplikovalo náledí – více úrazů a problematický provoz sanitek

Hlavní město Praha - 1.1.2015

Během noční směny jsme celkem zaznamenali 317 událostí (tj. cca o 20% více než vloni). Výrazně (o 50%) přibylo událostí řešených do půlnoci (115). To již plně vytížilo dostupné kapacity, takže tradiční popůlnoční nápor, navíc o něco vyšší než vloni, spolu s obtížně sjízdnými komunikacemi, již způsobil vážné kapacitní potíže. V době mezi 00:00 a 04:00 docházelo k významnému přetížení provozu ZZS HMP, s maximem až 26 čekajících, nevyřízených událostí. V případě méně závažných událostí se tak výrazně prodloužily čekací doby, které se pohybovaly až kolem jedné hodiny. Nejnaléhavější výzvy (RLP) byly ovšem řešeny bez prodlení.

S ohledem na výrazné přetížení provozu v době po 01:00 hod. byly postupně využívány posádky, původně určené pro asistenci na Staroměstském a Václavském náměstí, pro řešení běžných výzev. Mobilní ošetřovna GOLEM zůstala na Václavském náměstí v provozu do 03:30.

Byla odeslána SMS s žádostí o výpomoc pražských DNR, ovšem s malou odezvou (MEDITRANS, SOSAN, ASČR, celkem předáno 5 událostí).

Zdravotnické operační středisko převzalo během noční směny 722 tísňových volání, tj. o 138 více než vloni.

Vedle běžného spektra silvestrovských událostí, kterým dominují drobnější úrazy a následky intoxikací, byla situace komplikovaná mrznoucím deštěm a vznikem náledí, což vedlo k velkému počtu úrazů po pádu a také komplikovalo provoz vozidel ZZS HMP.

Dominující příčinou výjezdů záchranné služby během silvestrovské noci byly tradičně zdravotní potíže nebo úrazy (vč. napadení), vzniklé v těsnější či volnější souvislosti s požitím alkoholu, případě pádem na kluzkém terénu. Počet úrazů pyrotechnikou se v meziročním srovnání snížil na polovinu (9 letos vs. 18 loni).

Celkově lze shrnout, že z pohledu ZZS HMP přinesly letošní oslavy celkové zatížení výrazně vyšší než vloni, s maximem koncentrovaným do období cca 01 – 03 hod. po půlnoci. Velmi silný provoz ale přetrvával až do konce noční směny, takže vozy, původně určené pro asistence, bylo nutné ponechat v provozu až do 6:30. Síly a prostředky dostupné v prostoru Václavského a Staroměstského náměstí byly dostatečné. Naopak na území města jako celku po půlnoci docházelo k úplnému vyčerpání zdrojů ZZS HMP v oblasti posádek RZP. Celkově lze konstatovat, že za 12 hodin noční směny byl řešen stejný počet událostí, jako jindy za 24 hodin průměrného dne, tj. provoz byl o 100% silnější vůči průměru.

ZZS HMP