logo

V Novém Jičíně záchranáři ošetřovali dívku intoxikovanou oxidem uhelnatým

Moravskoslezský kraj - 7.1.2015

Záchranáři ZZS MSK vyjížděli v úterý 6.1. večer k vážně ohrožené dívce v Novém Jičíně. Před půl devátou bylo operační středisko záchranné služby kontaktováno na tísňové lince s tím, že pacientka je v bezvědomí. Na udanou adresu byla ihned vyslána posádka rychlé lékařské pomoci, která dorazila na pomoc během sedmi minut od převzetí události.

Dvanáctiletou dívku nalezli příbuzní v koupelně. V okamžiku příjezdu záchranářů byla v bezvědomí a její stav byl život ohrožující. Posádka na místě zjistila, že pacientka je intoxikovaná oxidem uhelnatým, jehož zdrojem byla pravděpodobně plynová karma. Tým ZZS poskytl dívce potřebné přednemocniční ošetření – podal kyslík, zahájil podávání léků a připravil postiženou k transportu do zdravotnického zařízení. Za stálé monitorace základních životních funkcí byla přepravena do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách a předána na pracovišti hyperbarické komory.

 

Zimní období přináší vyšší výskyt otrav oxidem uhelnatým. Záchranáři ZZS MSK vyjížděli od listopadu, tedy za poslední dva měsíce, k téměř třem desítkám takto ohrožených pacientů., kteří se nebezpečným plynem intoxikovali za různých okolností. Zdrojem bývá často právě plynová karma nebo kamna na tuhá paliva. Oxid uhelnatý je plyn bez chuti a zápachu, takže jeho přítomnost nelze lidskými smysly včas zjistit. Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možnosti trvalého poškození zdraví nebo až smrti. Jeho vazba na krevní hemoglobin je asi 250x silnější než vazba kyslíku a proto stačí i malé množství oxidu uhelnatého v místnosti k tomu, aby došlo k těžké otravě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK