logo

Do provozu bylo slavnostně uvedeno osm nových sanitních vozidel ZZS Moravskoslezského kraje

Moravskoslezský kraj - 8.1.2015

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje má k dispozici osm zbrusu nových sanitních vozidel. Pro záchranu životů a rychlý zásah u pacientů budou ode dneška sloužit čtyři automobily Volkswagen Transporter, dvě vozidla Mercedes Benz Sprinter a dvojice osobních Mercedes GLK 350.

V dopoledních hodinách proběhlo jejich slavnostní předání do provozu. Setkání na půdě zdravotnické záchranné služby se zúčastnil první náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka a náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek, ředitel ZZS MSK, Roman Gřegoř, zástupci medií a další hosté.

P1090405

Vozový park ZZS je nutno průběžně obnovovat. Po šesti letech se totiž automobily, které musejí sloužit v nepřetržitém režimu, stávají ekonomicky nevýhodnými a méně spolehlivými. Nová sanitní vozidla splňují nároky na průchodnost náročným terénem a díky prostornosti umožňují i dobrou práci s pacientem za jízdy.

Moravskoslezští záchranáři budou poprvé užívat také dva speciály VW ve skříňové úpravě, která zajistí dostatečný prostor v ambulantní části automobilu pro práci lékařské posádky. Tyto automobily začnou sloužit ve Frýdku-Místku a Novém Jičíně. Ostatní sanitní vozy budou rozděleny do dalších územních odborů krajské záchranné služby.
„Dvě vozidla VW Transporter T5 v provedení s pohonem všech čtyř kol zamíří do oblastí s horší dopravní obslužností, zejména v zimním období, a to na Bruntálsko a Opavsko,“ upřesnil ředitel ZZS MSK Roman Gřegoř. „Vozidla MB Sprinter jsou určena pro Ostravu a na Karvinsko. Nové automobily pro systém rendez-vous budou sloužit v rámci Ostravy a na Novojičínsku“, dodal ředitel Gřegoř.

P1090383

Svým vybavením odpovídají vozidla pracovišti na jednotce intenzivní péče. Jsou vybavena nejmodernějším přístrojovým parkem – novými defibrilátory Corpuls 3, novým typem ventilátoru Medumat, jakož i dalším vybavením pro ošetření i resuscitaci těžce zraněných nebo nemocných. Automobily disponují novým způsobem tisku výjezdového protokolu prostřednictvím laserové tiskárny a jinými vymoženostmi. Špičkovému vybavení odpovídá také pořizovací cena, která se pohybuje dle typu vozidla od 3,2 do více než 4 milionů korun. Celková hodnota nové záchranářské techniky tak činí více než dvacet pět a půl milionu korun. Jedná se zároveň o první automobily ZZS MSK, jejichž vnější úprava je odlišná od doposud užívaného provedení. Nově již splňují požadavek zákona a na karosérii nesou reflexní zelenožluté obdélníky ve tvaru šachovnice.

P1090476

Konkrétní provedení vozidel, jejich typy a oblasti, v nichž budou nasazena, ukazuje následující tabulka:

Provedení vozidla Typ vozidla Územní odbor ZZS Výjezdové stanoviště

RLP MB Sprinter Karviná Orlová
RLP VW Transporter skříň Frýdek-Místek Frýdek-Místek
RLP VW Transporter skříň Nový Jičín Nový Jičín
RLP-RV MB GLK 350 Ostrava Martinov
RLP-RV MB GLK 350 Nový Jičín Fulnek
RZP MB Sprinter Ostrava Martinov
RZP VW Transporter normal Opava Vítkov
RZP VW Transporter normal Bruntál Krnov

Zdravotnická záchranná služba je ze dvou třetin financována Moravskoslezským krajem, zbylé finanční prostředky tvoří výnosy z činnosti samotné organizace plateb zdravotních pojišťoven. Kraj na provoz záchranky loni přispěl 346 miliony korun. Zároveň také investoval do reprodukce majetku.

„Moravskoslezský kraj, coby zřizovatel záchranky, vkládá ročně do této příspěvkové organizace stovky milionů korun, investuje do jejího rozvoje a obnovy majetku s cílem neustálého zefektivňování činnosti ve prospěch všech, kteří denně potřebují přednemocniční péči v jakémkoliv rozsahu,“ uvedl 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.
Upozornil, že vozový park ZZS MSK, která je druhou největší záchrannou službou a jednou z nejvytíženějších v České republice (loni moravskoslezští záchranáři zasahovali ve více než 100 tisících případech), vyžaduje průběžnou modernizaci, protože sanitní vozidla záchranářů musí být v bezvadném technickém stavu a kdykoliv připravena okamžitě zasáhnout.

P1090479

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek dodal, že na další zkvalitnění technologického vybavení záchranářů získá Moravskoslezský kraj prostřednictvím Integrovaného operačního programu 68milionovou dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Za tyto peníze pořídí jednadvacet nových vozů rychlé lékařské a zdravotnické pomoci a služby v oblasti e-Health.
„Z dotace bude pořízeno sedmnáct vozů rychlé zdravotnické pomoci (RZP) a čtyři vozy rychlé lékařské pomoci (RLP). Nová vozidla bude využívat ZZS MSK v několika výjezdových střediscích po celém regionu. Při přípravě projektu bylo přihlédnuto i ke specifickým potřebám, které zdravotníci v jednotlivých částech regionu mají. Pro horské lokality – Beskydy a Jeseníky – byly požadovány dva vozy s pohonem 4 krát 4, jeden vůz je určen výhradně pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek s tím, že v současnosti probíhá výběrové řízení na dodávku sanitních vozů.

Kromě nákupu nových sanitek bude moci Moravskoslezský kraj z dotace financovat další elektronizaci zdravotnických služeb. „Budou zavedeny e Health služby pro výměnu dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními, tedy elektronická komunikace mezi těmito subjekty – elektronické předávání informací o převozu pacienta, o volných kapacitách akutních lůžek v lůžkových zařízeních s rozdělením na standardní a intenzivní péči a další. Včasná dostupnost potřebných dat je totiž zásadní pro záchranu lidského života,“ konstatoval hejtmanův náměstek Jiří Martinek.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK