logo

Záchranáři v Bruntálu ošetřovali pacienta po pádu z výšky

Moravskoslezský kraj - 11.1.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu 10.1. u muže po pádu z výšky v Bruntále. Telefonickou informaci o události přijali operátoři ZZS v šestnáct hodin. Na sdělenou adresu ihned vyjela lékařská posádka rendez-vous a skupina rychlé zdravotnické pomoci z nedalekého stanoviště. Na zásahu se rovněž podílel vrtulník LZS. První záchranáři dorazili na místo během pěti minut.

Osmačtyřicetiletý muž měl podle informací, které mají záchranáři k dispozici, spadnout z šestého patra domu. Nalezli jej na asfaltovém chodníku a v okamžiku příjezdu byl v bezvědomí. Zakrátko pak došlo rovněž k selhání oběhu pacienta a srdeční zástavě. Posádky proto ihned zahájily neodkladnou resuscitaci. Nutné bylo provádění srdeční masáže, zajištění dýchacích cest a umělé plicní ventilace.

Snaha o záchranu byla nakonec úspěšná a činnost srdce se podařilo obnovit. Zasahující lékařka zjistila vícečetná poranění, podala potřebné léky, posádky muže uložily do vakuové matrace a zajistily krčním límcem. Pacient byl přepraven na heliport, kde si jej převzali do péče letečtí záchranáři, kteří zajistili transport do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Předán byl týmu tamního urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK