logo

Záchranáři zasahují u zraněných lyžařů v Jeseníkách a Beskydech

Moravskoslezský kraj - 15.1.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby v posledních dvou dnech opakovaně zasahují v horských oblastech Jeseníků a Beskyd, a to u zraněných mladých lyžařů. V úterý 13.1. ošetřovali pět školáků ve věku mezi jedenácti a třinácti lety – čtyři dívky a jednoho chlapce.

Při pádech na lyžích nebo snowboardech utrpěli poranění končetin, v jednom případě hrudníku. První pomoc postiženým poskytli členové horské služby, následně se o ně staraly posádky ZZS.

Ve středu 14.1. u dalších dvou lyžařů musel dokonce zasahovat i vrtulník letecké záchranné služby. Po dvanácté hodině byl ohlášen úraz dvanáctileté dívky, která při lyžování v beskydské lokalitě Bílá narazila do stromu. Za pomocí horské služby byla prvotně ošetřena a svezena ze sjezdovky, následně si ji převzali letečtí záchranáři. Pacientka si přivodila vážné poranění v oblasti pánve a dolní končetiny. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byla šetrně transportována leteckou cestou do ostravské Fakultní nemocnice.

Odpoledne byl vrtulník vyslán do Beskyd znovu. Tentokrát se jednalo o jednadvacetiletého mladíka, který sjížděl na lyžích z Lysé Hory. Byl nalezen ležící v terénu s poraněnou hlavou a s poruchou vědomí. I v tomto případě o zraněného pečovala nejprve horská služba, následně lékařská posádka LZS. Pacient byl ošetřen s podezřením na otřes mozku a předán k další léčbě na urgentním příjmu FN Ostrava.

Ilustrační foto HS ČR

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK