logo

Kniha lékaře ZZS SČK byla nominována na Cenu Josefa Hlávky

Hlavní město PrahaStředočeský kraj - 20.1.2015

Kniha Farmakoterapie urgentních stavů, kterou napsal a sestavil MUDr. Jiří Knor Ph.D., náměstek ZZS SČK pro léčebně-preventivní péči, ve spolupráci s doc. MUDr. Jiřím Málkem, CSc., z Kliniky anesteziologie a resuscitace 3. LF UK a FNKV, byla nominována kolegiem děkana 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Nadaci Českého literárního fondu na Cenu Josefa Hlávky za rok 2014. Ta se každoročně uděluje za původní knižní tvorbu z oblasti vědecké a odborné literatury publikované v České republice, a to v oblasti věd lékařských a věd o živé a neživé přírodě.

Kniha Farmakoterapie urgentních stavů má potenciálně dalekosáhlý dopad pro klinickou praxi řady oborů současné medicíny. Včasné rozpoznání varovných příznaků a okamžitá efektivní léčba přímo na místě vzniku ohrožení zdraví může zvrátit celou situaci, která by jinak často měla fatální vyústění. Bez znalosti farmakologie léků vhodných pro neodkladnou péči a možnosti jejich použití by se kriticky nemocným dostal pouze zlomek péče, která je dnes poskytována a aplikována.

První část knihy seznamuje lékaře s nejčastěji používanými léky v podmínkách neodkladné péče a její součástí je i abecední seznam základních léků používaných v neodkladných situacích, jejich charakteristika, indikace a kontraindikace, dávkování a způsob podání a významné interakce. Druhá část je věnována klinickým situacím, které vyžadují rychlé řešení. Jsou uvedeny základní příznaky, diferenciální diagnostika a doporučený postup, vybrané stavy jsou doplněny kazuistikami. Kromě toho jsou v knize uvedeny ještě jednotlivé cesty podání farmak včetně netradičních způsobů a metod.

Letošní nominace je tak pokračováním úspěchů publikací z pera lékařů ZZS SČK, protože v roce 2014 byla nominována nakladatelstvím Grada Publishing kniha Urgentní medicína v klinické praxi, která vznikla za spolupráce MUDr. Jany Šeblové Ph.D., zástupkyně náměstka LPP pro vzdělávání, a již zmiňovaného MUDr. Jiřího Knora.

Tato monografie se zabývá komplexním přístupem k problematice urgentní medicíny. Na rozdíl od běžných příruček a návodů „jak postupovat v případě zdraví a život ohrožujících situací“ uvádí navíc i patofyziologický přehled k dané problematice. Toto spojení teorie a praxe z ní dělá v české literatuře skutečný unikát.

Obě knihy tak jsou velkým přínosem a významným obohacením odborného literárního fondu.
—-
Literární cena Josefa Hlávky je české ocenění pro nejlepší publikace v oblasti vědecké literatury.

Je každoročně udělována Nadací Českého literárního fondu a Nadáním Josefa, Marie a Zdenky Hlávkové za původní vědeckou monografii, která byla vydána v České republice v předchozím kalendářním roce. Výběr knižního titulu k ocenění provádí Výbor sekce pro vědeckou a odbornou literaturu Nadace Českého literárního fondu za účasti pověřeného člena správní rady Nadání.

Cena se uděluje v kategoriích:

– vědy společenské
– vědy o neživé přírodě
– vědy o živé přírodě
– vědy lékařské

Farmakoterapie urgentních stavů_05_JH.indd

Knihu Farmakoterapie urgentních stavů můžete zakoupit např. ZDE.