logo

Vážný úraz lyžaře v Peci pod Sněžkou, vrtulník LZS s ním nevzlétl kvůli počasí

Královehradecký kraj - 31.1.2015

Královéhradečtí zdravotničtí záchranáři dne 30. 1. 2015 dopoledne museli zasahovat v Peci pod Sněžkou. Devětašedesátiletý muž tam utrpěl vážné zranění poté, co při lyžování hlavou narazil do pevné překážky.

Na místo ihned vyrazili záchranáři Horské služby a provedli první nezbytné ošetření zraněného. Operátoři tísňové linky 155 mezitím na místo vyslali posádku Rychlé zdravotnické pomoci z Trutnova a vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové. K dosažení místa zásahu musela posádka záchranářského vrtulníku vyvinout zvýšené úsilí, protože v oblasti Krkonoš panovaly zhoršené klimatické podmínky.

Zraněného lyžaře zasahující posádky musely uvést do umělého spánku a napojit jej na přístrojové dýchání. Po provedení všech úkonů, potřebných ke stabilizaci mužova zdravotního stavu byl zraněný imobilizován pomocí speciálních transportních prostředků a připraven k transportu do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Vzhledem k horšícímu se počasí, rozhodl zasahující lékař o převozu pozemní cestou.

Hrozilo totiž nebezpečí, že by vrtulník v případě dalšího zhoršení viditelnosti musel přistát v terénu, čímž by se doprava zraněného muže mohla výrazně zkomplikovat.

Do královéhradeckého traumacentra byl zraněný předán ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Podle informací z místa nehody neměl muž na hlavě přilbu, což mohlo mít výrazně negativní vliv na závažnost poranění a další perspektivu zraněného lyžaře.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK