logo

Ministr zdravotnictví říká: Udělení statutu veřejného činitele zdravotnickým záchranářům má logiku

Hlavní město Praha - 4.2.2015

V rozhovoru ministra zdravotnictví Svatopluka Němečeka pro Haló noviny padla jedna z otázek také na zdravotnickou záchrannou službu a udělení statusu veřejného činitele záchranářům. Ministr odpověděl, že s tím problém nemá.


Haló noviny: Po určitých změnách volá i zdravotnická záchranná služba. Žádá udělení statutu veřejného činitele pro záchranáře, zavedení 24hodinových služeb či vrácení praktických lékařů do systému. Počítáte i s řešením těchto požadavků?


Svatopluk Němeček: Požadavky ZZS považuju za naprosto relevantní a oprávněné. S čím problém nemám, to je vyhovění požadavku na udělení statutu veřejného činitele. Myslím si, že to má logiku a budu v tom respektovat hlas pracovníků ZZS, kteří cítí, že by jim to mohlo pomoci. Pokud jde o zahrnutí do systému 24hodinových služeb, problém je, že tomu nejsou nakloněny odbory a bude potřeba další diskuse. Otázka vrácení praktiků do systému je vůbec nejobtížnější. Je to záležitost, která se zanedbala někdy před dvaceti lety, kdy se umožnilo praktickým lékařům i ambulantním specialistům se v podstatě zcela vyvázat ze systému pohotovostních služeb. Dnes, když s tímto požadavkem kdokoliv přijde a chce je do toho tlačit, tak mají pocit, že někdo narušuje jejich práva a zvyklosti, které si za těch dvacet let vybudovali. Je to věc, kterou nejde lámat přes koleno, ale už řešíme se zdravotními pojišťovnami možnost, že by ti, kteří budou zajišťovat 24hodinovou péči o pacienty, byli nějakým způsobem bonifikováni. Takže tam vidíme určitou cestu, ale je to věc, jejíž řešení bude dlouhodobé.

Celý rozhovor je zde, na webu MZ ČR.

Zdroj/MZ ČR/Haló noviny