logo

Novorozenecká sanitka ZZS Karlovarského kraje, dodaná finskou firmou Profile, je prvním kusem této značky u nás

Karlovarský kraj - 14.2.2015

V loňském roce zadala ZZS KVK výběrové řízení na pořízení nové sanitky pro novorozence, která měla nahradit stávající vozidlo Mercedes. Z několika nabídek byla vybrána na základě hodnocení finská firma Profile Vehicles Oy coby dodavatel nového vozu.

Novorozenecká sanitka ZZS KVK je tedy vůbec prvním kusem ve vozovém parku záchranek od tohoto renomovaného výrobce v ČR.


Schválen nákup nové novorozenecké sanitky pro ZZS Karlovarského kraje


Značka Profile je známá zejména v její domovině, tedy Skandinávii, ale poté, co otevřela a zahájila výrobu také v sousedním Maďarsku, postupně proniká i na evropský trh. Nevyrábí jen sanitky, ale také jiná speciální vozidla dle přání zákazníků.

S produkty Profile Vehicles se můžeme pravidelně setkávat na německém záchranářském veletrhu RettMOBIL ve Fuldě, minulý ročník nebyl výjimkou. Profile na něm představila několik velmi povedených vozidel, a to jak svojí funkčností, u které bylo jasně vidět, že při stavbě a rozložení vybavení někdo přemýšlel, tak také samotným perfektním řemeslným zpracováním sanitky jako celku.

Karlovarská nová novorozenecká sanitka na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 316cdi s motorem o výkonu 120kW a pohonem 4×2 je rovněž vyrobena dle přání provozovatele a vymyká se běžným vozům z produkce Profile, i když nikoliv na první pohled.


„Jsme rádi, že se nám podařilo dodat ZZS Karlovarského kraje jedno z nejmodernějších sanitních vozidel v Evropě. Toto vozidlo vyniká skvělým komfortem, který značně usnadňuje práci záchranářům a zároveň převyšuje bezpečnostní standardy. Věříme, že tato technologie posune úroveň záchranných služeb v České republice opět o stupeň výš.“ dodává Michal Drož, ředitel firmy ARC vehicles sídlící v Praze a zajišťující zároveň plně profesionální servis vozidel Profile.


Ambulantní prostor typu Profile Genios je tvořen standardně dodávaným odlitkem z plastu, jako je tomu u jiných sanitek tohoto výrobce. Vnitřní část je upravena dle požadavků zadavatele. Speciální je střecha vozu (nejen tohoto). Ta byla z původní dodávky odříznuta a nahrazena zcela novou střechou Profile s integrovanými majáky. Ty jsou rovněž zajímavostí. A to tím, že mají svoje mikroklima, tudíž nehrozí, že se v zimním období začnou tzv. potit apod. Toto vše vychází ze zkušeností provozu na počasí poměrně drsném severu. Vyráběny jsou přímo pro Profile skandinávským dodavatelem.

IMG_9874

Pro ZZS KVK se vnitřní prostor rozšířil o další úložné místo tlakových lahví, neboť při převozu inkubátoru musí být ve voze kromě dvou lahví s kyslíkem také dvojice lahví s tlakovým vzduchem. Ty jsou umístěny za levými posuvnými dveřmi na straně řidiče. Z obou míst je vyveden rozvod po ambulantním prostoru vozu.

Do něj je přístup klasicky ze zadu po otevření do boku otevíratelných dveří, dále posuvnými dveřmi na straně spolujezdce po vyjetí kovového pomocného schodu. K vybavení se dostane i řidič také po otevření posuvných dveří na své straně. Tento prostor byl také pozměněn na rozdíl od běžných vozů RZP.

Uvnitř najdeme nosítkový stůl, na něm bude umístěn podvozek pro inkubátor ze stávající sanitky, jenž pochází od domácí firmy MEDIROL. Vedle něj je otočné sedadlo pro sestru/záchranáře/lékaře. Ten ze svého místa má kromě dotykového ovládacího panelu (topení, osvětlení, infuzní termobox atd.) k dispozici aniž by se musel pohybovat po vozidle prakticky vše potřebné pro výkon práce, což je současným trendem moderních sanitek. Hledejme za tím nejen praktičnost, ale také zvýšení bezpečnosti posádky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Další otočné sedadlo je v čele posuvného nosítkového stolu. Za ním jsou další úložné prostory s vybavením včetně lednice. Termobox na ohřev infuzí ovládaný z bočního panelu je nad ním u stropu jakou součást uzavíratelných polic pro zdravotnický materiál.

Ambulantní prostor je uzavřeným celkem, z něhož lze prostoupit z/do prostoru řidiče. Vzhledem k tomu, že dveře se dají uzavřít, tak toto řešení plně vyhovuje legislativě o pevné přepážce.

Co se prostoru řidiče a spolujezdce týče, ten plně odpovídá komfortu dodavatele podvozku, tedy značce Mercedes-Benz. V kabině je kromě komunikačních prostředků také CAN-BUS sběrnice, vyhodnocující a ovládají funkce vozidla a jeho sanitní zástavby, dále pak dotykové zpětné zrcátko, kde se promítá obraz z couvací kamery, umístěné nad zadními dveřmi. Ve stropu jsou dva držáky pro zásahové přilby, aby je mohla posádka nasadit na hlavu ještě před vystoupením z vozu, mezi nimi je bodové osvětlení pro čtení v mapě apod.

Rovněž se odtud ovládá světelné a zvukové výstražné zařízení včetně světelného transparentu, kde běží slova POZOR…TRANSPORT…NOVOROZENCE. Tento panel je na vnitřní části zadních pravých dveří a také vpředu na střeše mezi majáky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majáky i doplňkové LEDky modré barvy jsou velmi dobře viditelné a sanitku také nepřeslechnete. Dvojice 100W reproduktorů pod maskou vozu pochází od Federal Signal včetně ovládání zvuků.

V rámci zvýšení bezpečnosti jsou umístěna další světla na zadních dveřích, aktivují se po jejich otevření.

Barevné provedení odpovídá platné legislativě s tím, že další prvky jsou dle požadavků ZZS KVK.

Sanitku dodala společnost ARC vehicles s.r.o., oficiální a výhradní zástupce finské firmy Profile Vehicles Oy pro Českou republiku.

Redakce webu zprostředkovaně nechyběla na jejím předání, které proběhlo ve čtvrtek, 12. 2. 2015 v Karlových Varech, sanitku měla možnost vidět v reálu a důkladně si projít při finálních přípravách na tuto událost viz fotogalerie. Z našeho pohledu je to perfektní práce.