logo

Letečtí záchranáři opět zasahovali na horách v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj - 16.2.2015

Zdravotničtí záchranáři zasahovali v průběhu nedělního dne opět v souvislosti se zraněnými návštěvníky lyžařských areálů. Celkově museli ve spolupráci s horskou službou nebo samostatně ošetřit desítku osob. Ve třech případech přitom musel k těmto pacientům vzlétnout i vrtulník LZS.

Poprvé to bylo před desátou hodinou do areálu v Dolní Lomné, kde se na lyžích zranil osmašedesátiletý muž. Přivodil si poranění dolní končetiny, s nímž byl po prvotním ošetření letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

V půl druhé odpoledne vzlétala LZS z Ostravy znovu, tentokrát do beskydské Bílé. Z lyžařského vleku a následně do několikametrové díry tam spadl osmatřicetiletý muž. Po události u něj nastala porucha vědomí a záchranáři jej ošetřovali s poraněním hrudníku. I jeho musela posádka následně přepravit vrtulníkem do zdravotnického zařízení.

Před sedmnáctou hodinou pak byli záchranáři voláni ke třetí události, a to do ski areálu v Tošovicích na Novojičínsku. Šestnáctiletý chlapec při sjezdu na lyžích spadl na hlavu. Po dopadu podle svědků zůstal ležet v bezvědomí. S posádkou vrtulníku LZS již později pacient komunikoval, zasahující lékař vyslovil podezření na otřes mozku. Do další péče jej letečtí záchranáři přepravili na urgentní příjem FN Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK