logo

Středočeská záchranka bude mít nové sanitky i opravenou základnu v Mladé Boleslavi

Středočeský kraj - 17.2.2015

Středočeská záchranná služba se dočká 12 nových sanitních vozů, zároveň dojde k rekonstrukci a rozšíření areálu Záchranné služby v Mladé Boleslavi. „Na Radě kraje jsme odsouhlasili vyhlášení veřejných soutěží na dodání 12 sanitek za zhruba 27,5 milionu korun i stavební práce na rekonstrukci mladoboleslavské záchranky v hodnotě 8,5 milionu korun,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Nové sanitky nahradí vozy, které již nedosahují požadovaných technických parametrů pro kvalitní a bezpečný transport pacientů. Sanitky ročně najezdí téměř 50 tisíc kilometrů a v případě odlehlých stanovišť záchranné služby, která transportují pacienty do poměrně vzdálených nemocnic, se roční počet najetých kilometrů dále zvyšuje. V konečném důsledku to znamená provádět pravidelné obměny sanitních vozidel.

„Na základě dlouholetých zkušeností se s každým dalším kilometrem v počtu nad 200 tisíc kilometrů výrazně zvyšují náklady na údržbu vozů a snižuje se jejich spolehlivost,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek. Sanitky budou financovány z investičního fondu záchranky.

Projekt „Rekonstrukce a rozšíření areálu Záchranné služby v Mladé Boleslavi“ bude zahrnovat stavbu tří garáží a myčky pro vozidla záchranky. „Dále dojde ke zpevnění plochy komunikací, pořízení vsakovací nádrže nebo oplocení pozemku. To vše za zhruba 8,5 milionu korun. Stejně jako sanitky bude tato akce placena z investičního fondu záchranky,“ řekla středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM).