logo

Muž se vážně zranil při pádu z výšky na Karvinsku, letecky byl transportován na urgentní příjem v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 19.2.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly dnes (19.2.) u vážného úrazu na Karvinsku. Krátce před desátou hodinou dopolední přijali pracovníci krajského operačního střediska ZZS tísňové volání z Dětmarovic. Nahlášen byl pád pracovníka v areálu tamní elektrárny. Na místo události ihned vyjela posádka rychlé lékařské pomoci z Orlové a na pomoc vzlétl i vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. První záchranáři byli u postiženého během pěti minut.

Třiatřicetiletý muž měl podle informací, které mají záchranáři k dispozici, spadnout při práci z lešení, z výšky okolo deseti metrů. Zasahující lékaři u něj zjistili poranění v oblasti hlavy, dolní končetiny a páteře. Posádky pacientovi poskytly přednemocniční neodkladnou péči, uložily jej do vakuové matrace a šetrně leteckou cestou transportovaly do ostravské Fakultní nemocnice. Předán byl na oddělení urgentního příjmu.

Velmi podobný případ přitom záchranáři řešili již ve středu 18.2., a to ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Ze čtyřmetrové výšky tam spadl devětadvacetiletý muž a rovněž utrpěl poranění v oblasti páteře. I on musel být po prvotním ošetření letecky přepraven do FN Ostrava.

Ilustrační foto ZZS LK

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK