logo

Záchranáři ošetřovali podchlazené osoby v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 21.2.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu 21.2. u dvou událostí, při kterých museli v Beskydech ošetřovat podchlazené osoby.

Poprvé byli záchranáři voláni k zásahu v souvislosti s několika desítkami lidí, kteří v dopoledních hodinách uvízli na porouchané sedačkové lanovce pod vrchem Javorový na Frýdecko-Místecku. Na místo byly vyslány dvě pozemní posádky ZZS z Třince a vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Letečtí záchranáři odstartovali s plným vybavením pro práci v podvěsu a nad volnou hloubkou. Po provedené rekognoskaci situace však jejich zásah nebyl zapotřebí, protože uvízlým lidem pomohli ze země jednodušší cestou horští záchranáři a hasiči.

Pozemní posádky však musely ošetřit celkem tři pacienty, a to ve věku jedenáct až třináct let. Všichni chlapci byli při vědomí, při nedobrovolném pobytu na sedačkách lanovky však došlo k jejich podchlazení. Po poskytnutí prvotní péče je záchranáři transportovali do třinecké nemocnice.

Půl hodiny po poledni byli záchranáři voláni do Beskyd podruhé. Tentokrát ošetřovali čtyřiadvacetiletého muže, který se vydal coby běžec na Lysou horu. Cestou se však vysílil natolik, že zůstal ležet v terénu, odkud si po přibližně hodině sám přivolal pomoc. Posádka ZZS pacienta přebírala od horských záchranářů. Postižený byl podchlazený, ale v kontaktu se zachránci. Po zajištění tepelného komfortu a provedení dalších úkonů v rámci přednemocniční neodkladné péče, byl předán na interní ambulanci nemocnice v Frýdku-Místku.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK