logo

Záchranáři resuscitovali muže na ulici v Třinci, jejich snaha byla marná

Moravskoslezský kraj - 21.2.2015

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v pátek 20. 2. 2015 u muže se selháním základních životních funkcí v Třinci. Po deváté hodině přijali operátoři ZZS tísňový hovor, podle kterého došlo ke kolapsu a pádu cyklisty.

Nahlášeno bylo bezvědomí s bezdeším a pracovnice operačního střediska proto instruovala volající k zahájení oživovacích pokusů, s přítomnými na místě vedla tzv. telefonicky asistovanou resuscitaci. Na pomoc byla zároveň ihned vyslána nejbližší skupina rychlé zdravotnické pomoci, která k postiženému dorazila během šesti minut. Protože třinecká lékařská pozemní posádka právě zasahovala u jiného pacienta, na místo byl vyslán vrtulník letecké záchranné služby.

Záchranáři museli požádat policii o asistenci při zásahu a zastavení provozu na přilehlé komunikaci, aby na ní mohl přistát stroj LZS.

Muž v seniorském věku byl nalezen ležící na chodníku před domem bez známek života. V započaté základní resuscitaci pokračovaly týmy záchranné služby. Za stálé srdeční masáže, zajištěné umělé plicní ventilace a podávání léků se pokoušely obnovit činnost pacientova krevního oběhu. Přes několik desítek minut trvající úsilí byla snaha záchranářů neúspěšná a zasahující lékař musel nakonec konstatovat smrt muže. Příčinou náhlého kolapsu bylo podle všeho srdeční selhání.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK