logo

Muže na Jičínsku při kácení zavalil strom, vrtulník ho ve vážném stavu přepravil do nemocnice

Královehradecký kraj - 1.3.2015

Na tísňovou linku 155 královéhradecké záchranné služby dnes v 10:03 oznámili náhodní kolemjdoucí, že ve Valdově na Jičínsku nalezli devětačtyřicetiletého muže zavaleného kmenem stromu, který se pokoušel skácet.

Operátorka na místo ihned vyslala nejbližší posádku RZP ze stanoviště v Nové Pace a současně vrtulník LZS ze základny v Hradci Králové. Protože podle informací z místa byl zraněný muž pod stromem zaklíněn, požádala zároveň o součinnost hasičů a policistů.

Svědkům události se mezitím podařilo zraněného muže částečně vyprostit, takže mohli zahájit jeho resuscitaci. Zdravotníci po příjezdu na místo ihned převzali pacienta do své péče. V průběhu rozšířené resuscitace byl muž napojen na umělou plicní ventilaci a byly mu podány všechny potřebné léky, včetně nezbytné infuzní terapie.

Přestože resuscitační úsilí záchranářů vedlo k obnovení mužovy spontánní srdeční aktivity, jeho stav zůstával nadále vážný. I v průběhu následného leteckého transportu do královéhradeckého traumacentra musel být pacient intenzívně léčen. Přesto se jeho zdravotní stav se do předání v nemocnici nepodařilo plně stabilizovat.

Ilustrační foto

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK