logo

Bude měřítkem pro pomoc hasičů záchranářům s transportem pacienta pouze jeho hmotnost?

Hlavní město Praha - 7.3.2015

Česká televize přinesla reportáž na téma pomoci hasičských jednotek záchranné službě při transportu zejména hmotnostně větších pacientů s tím, že výjezdy na tyto události se u HZS stále navyšují.

GŘ HZS CŘ chce nyní zavést mantinely pro tuto spolupráci v rámci IZS, tedy pomoc se snášením/transportem pacientů ZZS. Dle reportáže by tak měla zřejmě být kritériem pro výjezd hasičů do budoucna samotná hmotnost pacienta. Ve zkratce prostě pokud bude vážit tolik a tolik kilo, hasiči vyjedou, když ne, nevyjedou a k případu bude muset zamířit další posádka ZZS.

Není ale zatím jasné, jak si hasiči představují, že záchranáři určí s nějakou přesností hmotnost positženého, aby to plně vyhovovalo zamýšleným mantinelům. Pacient nebo volající může na ZOS udat nějakou hodnotu, ta se také může výrazně lišit od skutečnosti. A nemusí to být rozhodně úmyslně. I trénované oko záchranářů a lékařů ZZS se může na místě u pacienta mýlit v hodnotách desítek kilogramů. Na „decimálku“ se s ním tahat nikdo nemůže.

Jak např. toto zmýlení budou následně řešit hasiči? Dají snad svůj výjezd k úhradě vedoucímu zdravotnické složky, že nedokázal správně odhadnout hmotnost pacienta? Když Luděk Prudil, šéf odboru operačního řízení generálního ředitelství HZS ČR, řekne A, měl by také říct i B, tedy nejen že chtějí mantinely pro spolupráci, ale také vysvětlit důkladně proč a jak konkrétně. Pokud je za tím opravdu jen počet jejich výjezdů, je to smutné.

Vedení hasičů si ale zřejmě neuvědomuje, když chce jako kritérium hmotnost postiženého, že pomoc HZS není jen v případě obézních pacientů, jsou to v reportáži zmíněné i různé záludné, nesnadno přístupné prostory a místa v domech apod., odkud záchranáři bez pomoci hasičů pacienta prostě nedostanou. Když hasiči můžou jezdit na banality typu kočky na stromě (ano, záchrana osob, ZVÍŘAT a majetku…, ale…), proč by měli přemýšlet, zdali pomohou záchrance? Navíc kočka má životů devět, člověk jen jeden.


Reportáž ČT na téma pomoci HZS záchranářům naleznete pod tímto odkazem.


Zdali si GŘ HZS ČR tímto krokem myslí, že ušetří peníze za výjezdovou činnost, mělo by se spíše zamyslet nad jiným nesmyslným utrácením financí v rámci svého resortu. Jiný důvod, než finanční, nemůže v hlavách vedení hasičů být.

Nabízí se přirozeně otázka, jsou vůbec nějaké mantinely potřeba, či je to jen plácnutí do vody z řad hasičských úředníků?

Ať je to tak či onak, ZZS pomoc hasičů nezneužívá (vyjímky jsou samozřejmě možné…) a vedení sboru by se mělo zamyslet, zdali toto mínějí opravdu realizovat. Pokud ano, a toto opatření bude ze strany HZS ČR uvedeno v praxi, nastane pravděpodobně mnoho absurdních situací, trpět bude ale jen pacient a začne se vytrácet smysl IZS.

-wap-