logo

Placení za zbytečné výjezdy záchranné služby začíná být aktuálním tématem poslanců

Hlavní město Praha - 22.3.2015

Každoročně přibývá tzv. zbytečných výjezdů záchranné služby, rozumí se jimi banality, neohrožující život či stavy, které lze řešit návštěvou praktického lékaře, bohužel pro mnohé je dosud zavolání na ZZS pohodlnější, protože záchranka přijede prakticky vždy.

Řešením zpoplatnění těchto výjezdů se chtějí v dubnu zabývat poslanci i ministerstvo zdravotnictví. Zatím nemá nikdo jasno v tom, jak by to mělo probíhat. Akceptovatelnou variantu nabídl ředitel pražské záchranky, MUDr. Zdeněk Schwarz, který by v případě realizovaného zpoplatnění viděl jako jedinou možnost izraelský model, spočívající v činnosti ZZS jako doposud s tím, že se po následném vyhodnocení situace pacienta pořeší, zdali to byl zbytečný výjezd a zaplatí ho, či nikoliv.


Česká televize na toto téma přinesla minulý týden reportáž, shlédnout jí můžete na tomto odkazu.


Záchranáři napříč republikou nad množstvím zbytečných výjezdů hořekují, nutno podotknout, že tyto zásahy ale nejdou jen na vrub pohodlnosti obyvatel, ale je to mimo jiné spojené se skutečností, že bylo z velkou slávou zrušeno mnoho a mnoho pracovišť lékařské pohotovosti. Ať se to někomu líbí či ne, záchranáři suplují právě i tento nedostatek. I kvůli němu narůstá počet stanovišť ZZS v jednotlivých krajích, čili již zřejmě moc nehrozí, že by se lékařská pohotovostní služba obnovila, protože by s trochou nadsázky měli záchranáři po výjezdech.

Zajímavé by také bylo, jak se mluví již dlouho o tom, že by za výjezd měli zaplatit lidé pod vlivem alkoholu. Jaká by byla hranice? Že si někdo dá pár piv, neznamená, že je opilý, v klidu jde domu, ale na špatné cestě či chodníku si způsobí úraz. Či by to byla vina? Týpka, co si dal pivo a jen šel domů, nebo správce komunikace, protože za úraz mohl její špatný stav a nikoliv alkohol?

Je to velmi tenký led, to zpoplatnění zbytečných výjezdů ZZS jako celkově.