logo

ZZS Středočeského kraje připravila na turistickou sezónu průvodce hradu Český Šternberk

Středočeský kraj - 22.3.2015

Zájem o osvěžení znalostí první pomoci mezi občany Středočeského kraje oproti minulým rokům několikanásobně vzrostl. Mezi návštěvníky kurzů ZZS SČK jsou nejenom vědomostí chtiví jednotlivci, kteří chtějí být připraveni na nečekané životní situace, ale jsou to i zaměstnanci firem a organizací, jejichž vedení dbá o rozvoj jejich podřízených. A tak se záchranáři/školitelé, kteří vedou kurzy, dostávají na mnohdy zajímavá místa.

V sobotu 21. března 2015 proběhl kurz první pomoci na jednom z dosud nejzajímavějších míst, a to na hradě Český Šternberk, kde Marek Hylebrant, vedoucí školitel ZZS SČK, proškolil zhruba 25 průvodců hradu. “Na tuto sezónu, stejně jako i na ty předešlé, se připravujeme velice zodpovědně. Při prohlídkách není totiž neobvyklé, že se mezi návštěvníky objeví někdo, komu se kvůli přechodům méně větranými prostory hradu, udělá slabo. A opakování je matka moudrosti – u první pomoci to platí dvojnásobně,” přiblížila kastelánka hradu Zuzana Míková.

A tak se průvodci hradu během dvou hodin seznámili s nejčastějšími akutními stavy, tj. jak pomoci při infarktu, těžkém úrazu či zástavě srdce. Naučili se, jak zastavit krvácení, a další potřebné techniky účinné první pomoci a jako názorná ukázka posloužila i improvizovaná scénka. „Jako vedoucí školitel záchranky jsem školil první pomoc leckde, ale dnešní zážitek ze hry na záchranu života v Rytířském sále si budu vážně pamatovat. Školení má být jako samotná první pomoc jasné a přesné, ale nikdo neříká, že to nemůže být i zábava,“ s úsměvem dodal Marek Hylebrant.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK