logo

Otevření rekonstruovaných prostor výjezdové základny v Břeclavi

Jihomoravský kraj - 25.3.2015

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje dne. 24. 3. 2015 slavnostně otevřela nově zrekonstruovanou výjezdovou základnu v Břeclavi. Výjezdová základna ZZS JmK, p. o. v Břeclavi je umístěna v prostorách nemocnice Břeclav, p. o. na základě bezplatné výpůjčky.

Využívané prostory dlouhodobě neodpovídaly potřebám zdravotnického provozu při poskytování přednemocniční neodkladné péče. Ve využívaných prostorách byly k dispozici pouze 3 pobytové místnosti pro lékaře a záchranáře, vedoucí lékařka ÚO a vedoucí NLZP sdíleli společnou pracovnu, denní místnost neumožňovala přípravu stravy pro zdravotníky ve dvanáctihodinových směnách. K dispozici byla pouze velmi malá šatna, společná pro muže i ženy, nenavazovala sociální zařízení a sprchy tak, jak to vyžaduje platná legislativa. Využívaný nábytek byl značně opotřebovaný. K dispozici byla pouze 2 krytá garážová stání. VZ postrádala zcela prostory k mytí vozidel a jejich dezinfekci jakož i prostředky využívané k mytí a dezinfekci zdravotnických prostředků.

V rámci provedených rekonstrukčních prací a oprav na objektu, kde má nyní břeclavská VZ šatny a navazující sociální zázemí získala ZZS JmK, p. o. prostory odpovídající současným požadavkům a platné legislativě. Stávající prostory byly přestavěny tak, aby zdravotníci měli k dispozici denní místnost s kuchyňkou, změnily se WC i sprchy. Navíc byly z chodby v těsné blízkost dosavadních prostor vybudovány 3 nové pobytové místnosti, které nyní využívají lékaři ve výjezdových skupinách, samostatné pracovny má vedoucí lékařka ÚO i vedoucí NLZP. Pobytové místnosti získaly klimatizaci, dodány byly odpovídající výpočetní prostředky i strukturovaná kabeláž do všech pracoven. Nově byl řešen i přístupový systém do jednotlivých prostor (pobytové prostory, garáž, šatny), a to pomocí čipových karet tak, jak je to již dnes obvyklé v Bohunicích i Černovicích.

Opraveny byly prostory vedlejší budovy, které ZZS JmK, p. o. využívá jako šatny, WC a sprchy, zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Opravena byla i střecha nad tímto objektem tak, aby do prostor nezatékalo, jak tomu bylo ještě v nedávné minulosti. Na základě samostatného výběrového řízení byl dodán nový nábytek do všech prostor.

Díky vybudování dvou nových automatických vrat dnes VZ disponuje třemi krytými stáními pro sanitní vozidla. V garáži je vybudován prostor pro očistu a dezinfekci zdravotnických prostředků, včetně umístění nerezové vany k očistě vakuových matrací. Podstatně se tak zkvalitnilo prostředí pro pracovníky VZ.


Rekonstrukci VZ provedla firma F&K&B, a.s. Břeclav

Náklady na rekonstrukci: 2.093.322,– Kč
Zahájení rekonstrukce: 15. 8. 2014
Ukončení rekonstrukce: 10. 12. 2014

Rovněž opravu WC a střechy provedla firma F&K&B, a.s. Břeclav

Náklady na opravu WC: 879 985,81 Kč vč. DPH
Náklady na opravu střechy: 306 917,80 Kč vč. DPH
Náklady na opravu celkem: 1 164 244,45 Kč vč DPH
Zahájení oprav: 11. 12. 2014
Ukončení oprav: 23. 12. 2014

Rekonstrukci prostor jsme financovali z vlastních prostředků investičního fondu, opravy bylo možné uskutečnit jen díky souhlasu zřizovatele, který umožnil převést ZZS JmK, p. o. část provozních prostředků.

ÚO Břeclav

ÚO Břeclav poskytuje zdravotní péči obyvatelům 63 obcí a 69 katastrálních území.

SO ORP Rozloha v km² Počet obyvatel Počet obcí
Břeclav 439 – 58 716 – 18
Hustopeče 355 – 34 849 – 28
Mikulov 244 – 19 606 – 17

Vedoucí lékařka ÚO Břeclav MUDr. Hana Albrechtová
Vedoucí NLZP ÚO Břeclav Jaroslav Kopeček
Obsazení výjezdovými skupinami

do 8/2013 po 8/2013

ÚO Břeclav RLP 3x RZP 1x /RLP 2x, RZP 3x
VZ Břeclav RLP 1x, RZP 1x /RLP RV 1x, RZP 2x
VZ Hustopeče RLP 1x /RLP 1x
VZ Mikulov RLP 1x /RZP 1x

Tiskové oddělení ZZS JMK