logo

Úspěšná ranní resuscitace ve stanici pražského metra Vltavská

Hlavní město Praha - 27.3.2015

V 6.01hodin převzala dispečerka zdravotnického operačního střediska ZZS HMP tísňové volání o pomoc muži, kterého postihla zástava oběhu na nástupišti stanice metra Vltavská.

Na místo v setkávacím systému ihned standardně vyjely tři vozy: v osobním voze Mercedes ML posádka rychlé lékařské pomoci, velká sanita RZP se záchranáři a inspektor provozu. První z nich dorazila k pacientovi za rekordní 3 minuty (!).

Do jejich příjezdu prováděli laickou resuscitaci ochotní svědci události dle telefonické instruktáže dispečerky. Záchranáři navázali odbornou pomocí a vitální funkce 50letého muže se podařilo obnovit. Po stabilizaci a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl pacient předán na operační sál specializovaného oddělení Všeobecné fakultní nemocnice.

Za necelou hodinu po zásahu jsme obdrželi vyjádření jednoho ze svědků události, který projevil obdiv a uznání profesionálně odvedené práci našich týmů a poděkoval zasahujícím záchranářům. Tyto reakce jsou velkou motivací do naší další práce, děkujeme.

Ilustrační foto Wikipedia

ZZS HMP