logo

Vítr v pondělí zaměstnal záchranáře v Královéhradeckém kraji

Královehradecký kraj - 1.4.2015

Silný poryv větru v 17:24 shodil zřejmě reklamní poutač do míst, kde se právě nacházela sedmdesátiletá žena. První informace předané svědky na tísňovou linku 155 uváděly, že billboard ženě zavalil dolní končetiny a uvěznil ji pod sebou.

Přesto, že zraněná trpěla silnou bolestí, byla schopná s operátorkou tísňové linky komunikovat. Na místo byla vyslána posádka RZP ze stanoviště v Hradci Králové společně s lékařem v setkávacím systému. Ještě před příjezdem záchranářů se svědkům a kolemjdoucím podařilo zraněnou ženu vyprostit. Zdravotníci jí po příjezdu zajistili žilní vstup, podali léky proti bolesti a zavedli infuzní terapii. Zasahující lékařka během následného vyšetření vyslovila podezření na zlomeninu v oblasti dolní končetiny. Po provedení všech nezbytných úkonů na místě zásahu byla žena převezena do Fakultní nemocnice k dalšímu ošetření.

Událost však nebyla jedinou nepříjemností, kterou počasí dnes v Královéhradeckém kraji způsobilo. Krátce před třináctou hodinou havaroval na silnici blízko obce Rohenice na Rychnovsku osmnáctiletý motocyklista. Mladík údajně v hustém dešti a náhlém přívalu krup a silného větru nezvládl jízdu, sjel do příkopu a motocykl jej zavalil. Operační středisko královéhradeckých záchranářů na pomoc vyslalo posádku RZP ze stanoviště v Opočně a spolu s nimi vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

Zraněný motocyklista byl po poskytnutí neodkladné přednemocniční péče letecky transportován Do Fakultní nemocnice v Hradci Králové s podezřením na poranění hlavy a končetin. Okolnosti nehody šetří policie.

 

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK