logo

Dopravní nehoda autobusu v blízkosti obce Stašov prověřila složky IZS, naštěstí jen cvičně

Středočeský kraj - 5.4.2015

Za proměnlivého aprílového počasí se v pátek 3. dubna 2015 uskutečnilo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byla dopravní nehoda autobusu a osobního vozidla, kdy po vzájemné kolizi skončila obě vozidla na boku a pro ztížení podmínek pro zasahující záchranáře ještě osobní vozidlo začalo hořet, což bylo simulováno dýmovnicemi.

V autobuse cestoval zájezd 30 studentů z ČVUT Kladno, kterým byla velice realisticky namaskována zranění členy Českého červeného kříže. Byla to zranění jako amputace ruky, madlo z autobusu zaražené do břišní dutiny, popáleniny, otevřené zlomeniny apod.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o dopravní nehodu s velkým počtem zraněných, neprobíhala na místě cvičení v počáteční fázi standardně poskytovaná první pomoc, ale hasiči měli za úkol co nejrychleji zajistit základní životní funkce cestujících a použít tzv. metodiku třídění raněných START – Snadná Terapie A Rychlé Třídění. Metodika umožňuje bez jakéhokoliv přístrojového vybavení laicky a rychle rozdělit nalezené osoby podle jednoduchých příznaků do čtyř skupin a stanovit tak priority transportu zraněných z havarovaného dopravního prostředku na stanoviště třídění raněných v prostoru pro poskytnutí zdravotní péče, kde jim byla poskytnuta odborná zdravotnická péče záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.
Na místě cvičení byli krizoví interventi středočeské záchranky. Ti poskytli lehce zraněným figurantům posttraumatickou péči.

Pro místo cvičení byla úmyslně vybraná úzká silnice III. třídy mezi obcemi Stašov a Chlustina, šíře vozovky kladla velké nároky na ustavení zasahující techniky za podmínky, aby byl zajištěn plynulý odjezd sanitních vozů se zraněnými figuranty, kteří byli odváženi na Hasičskou zbrojnici do Zdic, kde byl simulován emergency příjem v nemocnici.

FOTO: Jakub Horák

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK