logo

Liberecký kraj hodlá koupit záchrance čtyři terénní vozy pro systém Rendez-Vous a 20 sanitek

Liberecký kraj - 10.4.2015

Rada Libereckého kraje na svém jednání schválila zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky Zdravotnickou záchrannou službou LK na nákup 4 vozidel rychlé lékařské pomoci v systému Rendez-Vous.

V tomto vozidle jezdí lékař s řidičem ZZS LK, event. další lékař v roli stážisty. Součástí výběru vozidel, která jsou určena výhradně pro kopcovitý a horský provoz (4×4, vyšší světlost, vyšší objem motoru atd.), je celková zástavba vozu, příprava elektroinstalace pro montáž systému sledování polohy GPS, pro instalaci tabletů, tiskárny a přístroje pro automatickou nepřímou srdeční masáž. Požadavky na vozidla vyplývají zejména z příslušné normy ČSN a vyhlášky o požadavcích na vybavení poskytovatele zdravotnické dopravní služby.

„Tato veřejná zakázka je nutná z důvodu obměny vozidel v systému Rendez-Vous, které byly naposledy zadavatelem nakupovány v roce 2012. S obnovou vozového parku tohoto typu souvisí také potřeba zlepšení technických parametrů pro jízdu, bezpečnost a především terénní prostupnost v horských oblastech,“ upřesnil radní Petr Tulpa.

Dále bude realizací zakázky naplněn záměr dosažení řádově vyšší kvality a efektivity poskytování veřejných služeb vykonávané zadavatelem, a to díky standardizaci vozidel pro horské oblasti.

Zatímco nákup terénních vozů se teprve připravuje, na sanitky vypsal kraj soutěž už loni na podzim. „Jsme ve fázi hodnocení nabídek,“ řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové). Kraj dostal tři nabídky v cenovém rozpětí od 65,784 milionu korun do 65,905 milionu bez DPH. Původní odhad byl jen o málo vyšší – 66 milionů. Nové sanitky by měla záchranná služba dostat ještě letos, nutně už je potřebuje. Nejstarší vozy jsou z roku 1999 a jsou na hranici životnosti.

Bc. Dědková Markéta